OM onderzoekt authenticiteit kunst van Anton Heyboer

Een anima geschilderd in olieverf uit 1979 van de hand van Heyboer, tijdens een expositie in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Foto ANP/Marcel Antonisse

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de authenticiteit van een groot aantal kunstwerken van Anton Heyboer. Van twee kunsthandelaren in Amsterdam zijn vorige maand etsen en schilderijen in beslag genomen om na te gaan of ze zijn vervalst.

Het OM spreekt volgens de NOS van een ”representatieve selectie” uit 4500 werken die mogelijk niet van de hand van Heyboer zelf zijn. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een aangifte. Justitie maakt niet bekend wie er aangifte heeft gedaan.

Het onderzoek richt zich op schilderijen en etsen uit de periode tussen 1952 en 1960. Volgens de kunstenaar zelf (1924-2005) is al zijn werk uit die periode vernietigd. Ook de weduwen van de kunstenaar stellen dat de werken vervalst zijn.