Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘OM kan lang niet alle georganiseerde misdaad bestrijden’

De rapporten, in handen van RTL Nieuws, zijn door het OM aan Opstelten aangeboden. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het openbaar ministerie en de politie zijn lang niet capabel om de georganiseerde misdaad in Nederland te lijf te gaan. Dat meldt RTL Nieuws op basis van twee rapportages van deze instanties.

Er is wel voldoende informatie bekend over de zogenoemde Criminele Samenwerkingsverbanden, maar door een te kleine capaciteit kan slechts een klein deel hiervan worden aangepakt door justitie en politie. In de rapportages waarschuwen de instanties minister Opstelten van Justitie dat ze het grote aantal criminele groepering niet aankunnen.

Dit staat beschreven in het rapport ‘Verantwoording aanpak georganiseerde criminaliteit 2011’:

“Van alle Criminele Samenwerkingsverbanden die politie en OM in beeld hebben, kan slechts een (te) klein deel worden aangepakt”

De slagkracht van politie en OM is vorig jaar verder teruggedrongen, zo benadrukken de partijen:

“De praktijk is dat lopende onderzoeken (…) steeds vaker (…) moeten worden stilgelegd of op een laag pitje gezet omdat er acuut een ander onderzoek moet worden gedraaid”.

Opstelten wil dat de politie ook achter overvallers, voetbalhooligans en criminele jeugdgroepen aan gaat. Dat heeft tot gevolg dat “het plafond van wat mogelijk is met de gegeven capaciteit in beeld komt”.

Niet alleen worden onvoldoende criminelen opgepakt, zij krijgen volgens het OM ook te lage straffen omdat er te weinig tijd en mensen beschikbaar zijn voor diepgravende onderzoeken naar strafzaken, zo staat in het rapport.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt spreekt van een “zeer zorgelijk bericht” op Twitter:

Twitter avatar jeroenrecourt Jeroen Recourt Zeer zorgelijk bericht van #rtl: uitgelekt rapport van politie en OM aan Opstelten stelt dat ze de georganiseerde misdaad niet aankunnen!1/2
Twitter avatar jeroenrecourt Jeroen Recourt Maar ook naar ons (politiek) zelf kijken: justitie kan niet alles aan. Er moeten dus keuzes worden gemaakt. Ook wij moeten dus prioriteren.