Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Iran zegt opnieuw bereid te zijn verrijken van uranium te staken

Archieffoto uit 2003 van de bouw van een nucleaire onderzoeksreactor bij Teheran. Foto AP / Vahid Salemi

Iran is bereid met de internationale gemeenschap te onderhandelen over het stoppen met het verrijken van uranium tot twintig 20 procent. Dat hebben bronnen tegen persbureau Reuters gezegd. Iran probeert op deze manier het diplomatieke overleg over zijn nucleaire programma nieuw leven in te blazen.

In ruil voor het staken van het verrijken van uranium tot 20 procent zou de internationale gemeenschap het recht van Iran op het verrijken van uranium moeten erkennen. Teheran zou ook de zekerheid willen hebben dat het land voldoende brandstof kan importeren om genoeg energie te kunnen opwekken.

Iran en de internationale gemeenschap steggelen al jaren over het nucleaire programma van de islamitische republiek. Sinds de onderhandelingen daarover in juni weer vast kwamen te zitten, hebben westerse landen, die Iran verdenken van het ontwikkelen van kernwapens, hun economische sancties tegen het land aangescherpt. Israël blijft ondertussen dreigen met een preventieve aanval op de nucleaire installaties van Iran omdat het een nucleair Iran als een existentiële dreiging ziet.

Wereldmachten vinden dat Iran eerste stap moet zetten

De P5+1 – de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland – hebben altijd gezegd dat Iran als eerste stap het verrijken van uranium tot 20 procent moet staken en de verrijkingsfabriek in Fordow moet sluiten. Iran heeft al herhaaldelijk laten weten bereid te zijn tot het staken van de verrijking maar eist erkenning van zijn recht uranium te verrijken. Bovendien eist het als tegenprestatie verlichting van de sancties.

Ondanks de sancties, is Iran de afgelopen jaren onverminderd blijven doorgaan met zijn nucleaire programma. Het Internationaal Atoomagentschap maakte eind augustus bekend dat Iran in een jaar tijd het aantal centrifuges verdubbeld, waarmee uranium in een ondergrondse nucleaire installatie bij Fordow verrijkt kan worden. Ook weigert Iran volledig mee te werken aan de inspecties van het IAEA.