IMF wil meer actie tegen crisis - Rehn heeft lof voor eurolanden

IMF-directeur Christine Lagarde vanochtend op de jaarvergadering van het IMF in Tokio. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Het IMF wil dat de grote landen en opkomende economieën meer doen om de wereldwijde economische crisis te bestrijden. Dat zei IMF-directeur Christine Lagarde vanochtend in Tokio. Eurocommissaris Olli Rehn prees daar de eurozone voor het aanpakken van de schuldencrisis.

Het IMF en de Wereldbank zijn in Tokio bijeen voor hun jaarlijkse gezamenlijke conferentie. Lagarde zei vanochtend dat ze de IMF-lidstaten vooral de opdracht had gegeven meer actie te ondernemen om het vertrouwen te herstellen en de economische groei weer aan te wakkeren. Volgens Lagarde is er al een hoop gedaan, maar moet er meer gebeuren voor een terugkeer naar “sterke, houdbare en gebalanceerde groei”.

Bij veel IMF-lidstaten is ongerustheid over de aanhoudende problemen in de eurozone en het gigantische begrotingstekort in de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner erkende dat zijn land veel werk moet verrichten om het tekort de komende jaren terug te dirngen. Wel zei hij dat het nodig blijft de Amerikaanse economie op de korte termijn te stimuleren.

Eurocommissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn zei vanochtend in Tokio dat de eurolanden vooruitgang hebben geboekt in hun aanpak van de schuldencrisis. Rehn wees op de hervormingen die zijn doorgevoerd in de Spaanse bankensecctor en noemde het nieuwe opkoopprogramma van de ECB, dat de rente van landen als Spanje en Italië kan drukken als die onhoudbaar hoog dreigt te worden.