Ik hoor er niet meer bij

Ed van Thijn (78) was minister en burgemeester. Een man met een missie, zoals hij zelf zegt. Volgende week verschijnt zijn boek Blessuretijd. „Als tienjarige was ik bang voor de dood. Daarna nooit meer.”tekst foto

Knop

„Als jongetje beschikte ik al over een knop waarmee ik mijn gevoel kon uitschakelen. Het is een beschermingsmechanisme: zonder die knop word ik overspoeld door emoties. Zoals de keer dat ik naar De Bezetting keek en een foto van mijn kamer in het jongensweeshuis in Westerbork zag. Ik brak. Hetzelfde overkwam mij bij de film Süskind. Twee uur lang zat ik verkrampt in mijn bioscoopstoel: wee je gebeente als je iets voelt bij die vreselijke oorlogsbeelden. Wachtend op de aftiteling begon ik te ontspannen. En toen volgde nog een slotscène van twee kinderen die elkaar na de oorlog in de armen vallen op een perron. Ik begon onbedaarlijk te huilen. Of ik een prijs betaal voor die knop? Misschien zou een psychiater tot die conclusie komen. Zeker is dat ik er, ondanks twee gebroken huwelijken, ver mee ben gekomen. Of laat ik het zo zeggen: ik bén er nog.”

18

„Tijdens de oorlog heb ik als Joods jongetje op achttien adressen gezeten. Dat heb ik gereconstrueerd aan de hand van gedateerde briefjes uit de onderduik. Op sommige adressen zat ik een paar dagen, op sommige vele maanden. En op één adres, Westerbork, heb ik twee keer gezeten: aan het begin en aan het einde van de oorlog. Die laatste keer moest ik als tienjarige een groep volwassen NSB’ers bewaken. Ze waren uitgemergeld en liepen in lompen. Met mijn stok hield ik hen moeiteloos in bedwang. Op Bijltjesdag – vlak na de bevrijding – waren ze behoorlijk geslagen en had men hen gedwongen poep te eten. Dat vond ik vreselijk om te zien. Na de oorlog spraken holocaustoverlevenden mij vaak aan. ‘Ik heb op zes adressen gezeten, is dat soms minder erg?’ Dat getallen weinig zeggen bewijst het verhaal van de Franse filosoof Sarah Kofman. Kofman zat op twee adressen in Parijs ondergedoken. Ze begon de oorlog als dochter van een rabbijn en eindigde als een katholiek. Toen ze haar memoires af had, pleegde zij zelfmoord. Later heb ik wel eens gedacht: hoe meer adressen hoe beter, want dan hecht je je tenminste nergens. Hechten is pijnlijk als je moeder nog leeft.”

Boer zoekt vrouw

„Op zondagavond kijken Odette en ik Boer zoekt vrouw. Een spannend programma, want er gebeuren soms heel vernederende dingen. Boeren met een babbel die een vrouw de deur wijzen... oef. Ik begrijp niet dat mensen zich in zo’n intieme situatie begeven. Het programma Krasse knarren, waarbij ik een week lang werd opgesloten met leeftijdsgenoten in een villa, is van een andere orde. Geen van de deelnemers werd verliefd. Sterker nog: aan het eind viel Odette mij in de armen. ‘Ik heb je vréselijk gemist’, zei zij. En ja, toen kwamen de tranen.”

Odette

„Ik heb altijd relaties gehad met intellectuele vrouwen in wier schaduw ik sta. Ik ben niet zo extravert, moet je weten. Maar was ik eenmaal gevallen voor iemand, dan was er geen omkeren meer aan. Mijn derde echtgenote Odette beschouw ik, zonder iemand tekort te willen doen, als mijn eindbestemming. Ik kwam haar tegen bij Sail Amsterdam en dacht: wat een leuk mens!”

Bijlmerramp

„Als ik aan de Bijlmerramp van twintig jaar geleden denk, denk ik aan de stoffelijke resten die ik als burgemeester van Amsterdam moest identificeren. Ze lagen in een hangar. Soms gave lichamen, die bij wijze van spreken zo hadden kunnen opstaan. Soms restanten. Op die momenten ben ik heel blij dat ik mijn emoties kan uitschakelen. Want wat ik in die hangar zag was eigenlijk niet te bevatten. Toen ik vorige week bij de herdenkingsplechtigheid zat, verbood ik mijzelf aan die stoffelijke resten te denken.”

Samsom

„Bij de verkiezingen heb ik voor het eerst in 25 jaar op de nummer één gestemd. Meestal breng ik uit protest een voorkeurstem uit op een oppositioneel Kamerlid, een vrouw of de nummer laatst. Want hoewel ik de partij van Joop den Uyl niet in de steek wil laten, heb ik vaker op het punt gestaan dat te doen. Toen de zaak-Gümüs speelde bijvoorbeeld, maar ook bij het debat over de rituele slacht. Deze keer koos ik echter voor de lijstaanvoerder. Ik vond het strategisch inzicht van Diederik Samsom briljant. Dankzij zijn interventie in het premiersdebat – toen hij Rutte aanpakte, maar Roemer wegzette – is de PvdA geen splinterpartij geworden. Toen Samsom Roemer overklaste in het gevecht met Rutte, heb ik gejuicht: hoera! Je hebt het. Je weet het. Je kunt het. Je bent het.”

Formeren

„In een democratie mag je tegenstanders niet in een kolenhok opsluiten. Dan ontstaan er dampen en dreigt verstikking. De samenwerking tussen PvdA en VVD is een noodverband in een crisissituatie. Het feit dat er geen alternatieven zijn, baart mij zorgen. Natuurlijk moeten de twee winnaars de buit verdelen, maar er liggen wel gevaren op de loer. Zo vind ik dat de macht van de Eerste Kamer in deze instabiele situatie zwaar wordt onderschat. Ik begrijp niet waar ze die zorgeloosheid vandaan halen, het is alsof ze roulette spelen. De Eerste Kamer stuurt niet zomaar een regering naar huis, maar er staat nergens dat ze dat niet mag doen. En geloof mij, er zijn kwesties die voor problemen kunnen zorgen: de AOW, het ontslagrecht, de woningmarkt, de zorg. Als ik Rutte en Samsom was, zou ik sonderen hoe die kwesties liggen bij partijen die niet tot de regeringsmeerderheid in de Tweede Kamer horen – als springplank naar de Eerste Kamer. Wat ze zeker níet moeten doen is op basis van de dictatuur van de meerderheid zaken erdoor jassen. Hoe meer ze vanuit de arrogantie van de macht opereren, hoe gevaarlijker het wordt aan de overzijde.”

Hollandsche Schouwburg

„Ik vond het schokkend om te horen dat Rutte – nota bene historicus – niet wist wat de Hollandsche Schouwburg is. Dat is niet zozeer tekenend voor Rutte, maar zegt meer over de vervluchtiging van het verhaal van de Jodenvervolging. Er zijn dikke boeken over het onderwerp geschreven, maar bepaalde zaken blijven onderbelicht. Hoe kan het dat de Nederlandse regering niet heeft opgeroepen om onderduikers in huis te nemen? Dat zou duizenden levens hebben gescheeld. Het gaat te ver om te zeggen dat Nederland ‘de Joden heeft laten zakken’, zeker voor iemand die nog leeft dankzij de moed van anderen. Maar waaróm hebben de autoriteiten weggekeken? Die vraag was geen onderdeel van de parlementaire enquête naar het regeringsbeleid in de oorlog. Laat het NIOD eens uitzoeken wat er in Londen [waar de regering in ballingschap zat] níet is gebeurd. Wat wist men en wat wilde men niet weten? Die vragen zouden, hoe confronterend ook, alsnog moeten worden beantwoord.”

Dotteren

„Ik werkte afgelopen mei aan mijn boek. Samen met mijn redacteur was ik al vijf uur aan het schaven. Toen voelde ik mij moe. Heel moe. En dat gevoel werd alleen maar erger. De volgende ochtend heeft Odette 112 gebeld. Niet veel later werd ik gedotterd in het AMC. Net op tijd, zeiden de artsen. Bang voor de dood was ik niet. Als tienjarige heb ik dat ervaren, daarna nooit meer. Ik leef al 68 jaar in blessuretijd.”

Necrologie

„Hij was een man met een missie. Misschien zouden ze dat in mijn necrologie willen zetten? Ik heb mijn leven lang gestreden tegen alles wat naar discriminatie en vooroordeel riekt. Weliswaar besteedt een burgemeester 90 procent van zijn tijd aan verkeerscirculatieplannen en dat soort ongein, maar op de momenten die ertoe deden, sprak ik vanuit mijn hart: bij de herdenking van de Bijlmerramp, de Auschwitzherdenking, de installatie van de eerste Centrumdemocraat in de raad. Later voerde ik namens Nederland het woord over racisme, vreemdelingenhaat en tolerantie. Ik werd vaak geconsulteerd. Dat mijn missie niet meer relevant is, vind ik moeilijk. Ik hoor er niet meer bij. Ik begrijp de wereld om mij heen niet meer. Daardoor richt ik mij meer op de mensen die ik liefheb.”

Blessuretijd. Dilemma’s van een joods politicus verschijnt op 18 oktober bij uitgeverij Atlas Contact.