Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Bankiers wisten dat contracten Eurocommerce niet klopten’

Een van de in het oog springende kantoorpanden van Eurocommerce, L'Hermitage in Almere. Foto Google Streetview

Bankiers die leningen verstrekten aan Eurocommerce wisten dat het vastgoedbedrijf huurcontracten had aangeleverd, terwijl er nog geen huurders waren. Zij koppelden die contracten vervolgens aan leningen aan Eurocommerce voor de bouw van panden. Dat zegt oprichter en eigenaar Ger Visser van het inmiddels failliete bedrijf in een gesprek met NRC Handelsblad.

Visser zat begin juli twee dagen vast op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting van een aantal banken. Kort daarna ging Eurocommerce failliet. Het bedrijf heeft een schuld van circa 695 miljoen. De Rabobank is met 300 miljoen de grootste schuldeiser.

Visser zegt dat “als ik juridisch, volgens de regels van de wet, fouten heb gemaakt, dan is dat op aandringen van de commerciële mensen van de bank”. De meeste van die mensen zijn volgens Visser inmiddels op een zijspoor gezet.

Het was niet uitzonderlijk dat Eurocommerce kantoren bouwde en pas daarna huurders zocht. In 2008 en 2009 werd dat volgens Visser een probleem, omdat door de crisis de invloed van juristen binnen de banken toenam.

Huurcontracten ‘geforceerd’ om risico voor banken te verkleinen

Visser zegt dat “commerciële medewerkers” van de banken er toen op aandrongen om huurcontracten “te forceren” om zo het risico voor de banken te verkleinen. In een aantal gevallen lukte dat niet. Visser:

“Op aandringen van commerciële medewerkers hebben wij een aantal huurovereenkomsten opgegeven die later voorbarig bleken te zijn danwel anders ingevuld werden.”

‘Rabobank maakte Eurocommerce willens en wetens kapot’

Visser zegt dat de Rabobank – “al bijna 40 jaar mijn huisbankier” – zijn bedrijf “willens en wetens” kapot heeft gemaakt. Vorig jaar eiste de bank opeens een groot deel van hun financiering terug. Visser vroeg vervolgens om tijd, zodat hij panden kon verkopen en leningen kon terugbetalen. Die tijd kreeg hij niet. “Daarna blokkeerde de Rabobank al onze rekeningen en de huur van huurders van onze panden ging rechtstreeks naar de bank.” Daardoor had Eurocommerce nauwelijks nog inkomsten en ging het failliet.

Dat was volgens Visser totaal onnodig. “Het bedrijf heeft jaarlijks 45 miljoen euro aan huurinkomsten. Daarmee had het bedrijf makkelijk door kunnen draaien.” De oplossing was volgens Visser geweest dat zijn medewerkers door hadden kunnen werken, zodat ze huurders voor panden konden vinden, waarna die panden verkocht konden worden. “De Rabobank had dan bijvoorbeeld iemand in de directie kunnen zetten.”

De Rabobank laat in een reactie weten zich “geenszins te herkennen” in de uitspraken van Visser. “Bovendien heeft de heer Visser bekend dat hij zelf zaken heeft vervalst”, aldus een woordvoerder.