Ploegleider Johan Bruyneel ontslagen door RadioShack

Johan Bruyneel,de voormalig ploegleider van Lance Armstrong, is ontslagen door wielerploeg RadioShack. Volgens antidopingbureau USADA speelde de Belg een belangrijke rol in het dopingnetwerk rond Armstrong.

Johan Bruyneel en Lance Armstrong tijdens de Tour de France in 2005. Foto ANP / Gero Breloer

Johan Bruyneel, de voormalig ploegleider van Lance Armstrong, is ontslagen door wielerploeg RadioShack. Volgens antidopingbureau USADA speelde de Belg een belangrijke rol in het dopingnetwerk rond Armstrong. Dat hebben ingewijden van de wielerploeg vandaag bekendgemaakt aan de Luxemburgse krant Wort.

Volgens het rapport zat Bruyneel achter illegale bloedtransfusies en waarschuwde hij renners wanneer er dopingcontroles plaats zouden vinden. Hij was daarmee een van de hoofdverantwoordelijken voor het dopinggebruik binnen de wielerploeg.

Gisteren verklaarde RadioShack niet overhaast te willen handelen, maar volgens Wort voelde de organisatie zich vandaag gedwongen de drastische maatregel te nemen.

Bruyneel is extreem teleurgesteld

Bruyneel was jarenlang Armstrongs ploegleider bij US Postal, Discovery, Astana en Radioshack. Hij moet zelf binnenkort voor een hoorzitting bij USADA verschijnen. Radioshack-Nissan benadrukt dat Bruyneel bezwaren heeft tegen de procedure van de Amerikanen en ook het tegen hem ten laste gelegde bestrijdt. Ook meldt de ploeg dat het USADA-rapport niets bevat over de periode waarin Bruyneel Radioshack-Nissan leidde.

Op zijn website stelt Bruyneel “verrast en extreem teleurgesteld” te zijn dat USADA informatie heeft vrijgegeven die ook betrekking heeft op zijn zaak, voordat hij het bewijs zelf kon inzien.

“Ik hoop nog altijd mezelf te kunnen verdedigen in een onbevooroordeelde omgeving, maar ik vrees dat de acties van USADA dat onmogelijk hebben gemaakt.”

Bewijs is overduidelijk

USADA stelt echter dat het bewijs tegen de ploegleider overduidelijk is:

“The overwhelming evidence in this case is that Johan Bruyneel was intimately involved in all significant details of the U.S. Postal team’s doping program.”

In het rapport staat ook dat Bruyneel eveneens jonge renners van drugs voorzag, waardoor die op den duur doorgewinterde drugsgebruikers werden. RadioShack heeft Bruyneel bedankt voor zijn bewezen diensten, maar distantieert zich verder van de oud-manager. In een officiële verklaring zegt de wielerploeg:

“The USADA investigation does not concern the activities of Mr. Bruyneel while managing the RADIOSHACK NISSAN TREK Team.”

Dit jaar werd de kopman van RadioShack Frank Schleck gediskwalificeerd van deelname aan de Tour de France, omdat hij positief was getest op het gebruik van doping.