Rutte: Nobelprijs voor EU is prachtige erkenning in moeilijke tijd

Dutch Prime Minister and Liberal Party (VVD) leader Mark Rutte reacts on stage after the first results in the Netherlands' general election in The Hague September 12, 2012. Rutte's Liberals are one seat ahead of the opposition Labour Party, an exit poll taken after the close of polling stations on Wednesday showed. REUTERS/Paul Vreeker/United Photo (NETHERLANDS - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Dutch Prime Minister and Liberal Party (VVD) leader Mark Rutte reacts on stage after the first results in the Netherlands' general election in The Hague September 12, 2012. Rutte's Liberals are one seat ahead of the opposition Labour Party, an exit poll taken after the close of polling stations on Wednesday showed. REUTERS/Paul Vreeker/United Photo (NETHERLANDS - Tags: POLITICS ELECTIONS) Foto Reuters / Paul Vreeker

“Een prachtige erkenning.” Zo noemt premier Rutte de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Europese Unie. Volgens Rutte heeft de Europese samenwerking een grote rol heeft gespeeld in “de na-oorlogse verzoening, de verspreiding van stabiliteit en democratie en de promotie van mensenrechten.”

Rutte:

“De Europese Unie gaat nu door een moeilijke periode, vooral economisch. Daarom is het goed dat met deze prijs de aandacht wordt gevestigd op de enorme historische verdiensten van de EU.”

Volgens Rutte is het 67 jaar na de Tweede Wereldoorlog “ondenkbaar geworden’ dat er een oorlog tussen EU-landen uitbreekt.

Ook minister Rosenthal spreekt van een “prachtige erkenning”

Andere Nederlandse politici zijn terughoudender met hun lof. PvdA-leider Diederik Samsom vindt het een ‘mooi eerbetoon, maar vooral een opdracht aan deze generatie politici: weet wat er op het spel staat’.

PVV-leider Geert Wilders vindt het ‘dwaasheid’ dat de EU de prijs krijgt.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Nobelprijs voor de EU. Op moment dat Brussel heel Europa in ellende stort. Whats next? Een Oscar voor Van Rompuy? #dwaasheid

D66-leider Alexander Pechtold meldt op Twitter dat het op hem toch meer indruk maakt als de prijs naar een persoon gaat. Ook PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk plaatst zijn vraagtekens bij de Nobelprijs voor instituties in plaats van voor personen.