Obama haalt doelstelling halveren tekort niet - blijft ruim 1 biljoen

Het Amerikaanse overheidstekort is voor het vierde opeenvolgende jaar meer dan een biljoen dollar. Een kleine verbetering in de economische groei heeft er wel voor gezorgd dat het tekort met 207 miljard is afgenomen, meldt persbureau AP.

Voor het vierde jaar achtereen bedraagt het Amerikaanse overheidstekort meer dan 1 biljoen.
Voor het vierde jaar achtereen bedraagt het Amerikaanse overheidstekort meer dan 1 biljoen. Foto AFP / Chip Somodevilla

Het Amerikaanse overheidstekort is voor het vierde opeenvolgende jaar meer dan een biljoen dollar, meldt persbureau AP. Dat is voor het eerst in de geschiedenis. Obama heeft zijn doelstelling om aan het einde van zijn termijn het tekort te hebben gehalveerd, dus niet gehaald.

Het overheidstekort van 2012, waarvan het begrotingsjaar in september afliep, komt uit op 1,1 biljoen, meldt het ministerie van Financiën. Een kleine verbetering in de economische groei heeft er wel voor gezorgd dat het tekort met 207 miljard is afgenomen. Belastinginkomsten zijn met 6,4 procent gestegen tot meer dan 2,4 biljoen. Dat komt doordat meer mensen een baan hebben, dus een inkomen, en doordat bedrijven meer belasting hebben betaald. De regering gaf bovendien minder uit, onder meer door bezuinigingen op defensie.

Dat er geschiedenis is geschreven met dit tekort, is geen goed nieuws voor de presidentiële campagne van Barack Obama. Hij heeft volgens tegenstander Mitt Romney voor zijn aantreden in 2009 beloofd het tekort te zullen halveren.

Economie ztt niet mee

Het hoge tekort komt volgens persbureau AP door hogere overheidsuitgaven dan gepland om de economie van het land een boost te geven. De VS zitten in de ergste recessie sinds de Grote Depressie in jaren dertig van de vorige eeuw. Snijden in belastingen onder George W. Bush en de oorlog in Irak en Afghanistan hebben het tekort verder doen stijgen.

Obama zegt in zijn campagne dat hij het tekort in de komende tien jaar fors wil terugbrengen. Hij wil dat gaan doen door belastingen voor hogere inkomens op te voeren en minder uit te geven. Romney zegt ook minder te willen uitgeven om de begroting weer op orde te krijgen. Obama had het plan om de belastingvermindering voor hoge inkomens (van meer dan 250 duizend dollar) terug te draaien, maar de Republikeinen hebben dat geweigerd.