Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de Europese Unie

(FILES) A photo taken on March 22, 2006 shows European flags at the EU headquarters in Brussels . The crisis-torn European Union will win this year's Nobel Peace Prize, the usually well-informed Norwegian public broadcaster NRK reported an hour before the widely anticipated announcement on October 12, 2012. AFP PHOTO/GERARD CERLES
(FILES) A photo taken on March 22, 2006 shows European flags at the EU headquarters in Brussels . The crisis-torn European Union will win this year's Nobel Peace Prize, the usually well-informed Norwegian public broadcaster NRK reported an hour before the widely anticipated announcement on October 12, 2012. AFP PHOTO/GERARD CERLES De Europese Unie wordt genoemd als winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Foto AFP / Gerard Cerles

De Europese Unie is dit jaar de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Dat heeft het Nobelcomité zojuist bekendgemaakt. Eerder vanochtend meldde de Noorse publieke omroep NRK al dat de EU de prijs zou gaan winnen. De beslissing van het Nobelcomité was unaniem.

‘EU draagt al zestig jaar bij aan vrede en verzoening’

De EU en haar voorlopers hebben gedurende meer dan zestig jaar bijgedragen aan vrede en verzoening, democratie en mensenrechten in Europa, zegt het Nobelcomité.

In de jaren tussen de wereldoorlogen zijn ook verschillende personen onderscheiden die zich inspanden voor verzoening tussen Duitsland en Frankrijk, merkt het Nobelcomité op. Dat een oorlog tussen deze twee landen nu ondenkbaar is, toont volgens het comité aan dat “door gerichte inspanningen en het opbouwen van wederzijds vertrouwen, historische vijanden hechte partners kunnen worden”.

Nu de unie met ernstige economische problemen en maatschappelijke onrust kampt, wil het Nobelcomité de aandacht vestigen op wat het als het belangrijkste succes van de EU beschouwt: “De succesvolle strijd voor vrede en verzoening en voor democratie en mensenrechten.” De stabiliserende rol van de EU heeft volgens het comité geholpen Europa ‘om te vormen van een continent van oorlog in een continent van vrede’.

Het werk van de EU vertegenwoordigt ‘broederschap van landen’ en is een vorm van de ‘vredescongressen’ waaraan Alfred Nobel in zijn testament refereerde als criteria om de door hem ingestelde prijs toe te kennen, zegt het Nobelcomité.

‘Keuze zal tot ophef leiden’

NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel in een reactie:

“De voorzitter van het comité liet eerder al weten dat de keuze dit jaar voor wat ophef zou gaan leiden. Dat zal het zeker doen, want de EU ligt natuurlijk onder vuur. Met deze keuze mengt de organisatie van de Nobelprijs zich in een actueel debat, zoals ze dat in 2009 ook deden door de keuze om de Nobelprijs aan Obama toe te kennen.

Daarentegen is het moeilijk te bestrijden dat de Europese Unie de afgelopen decennia een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vreedzame manier waarop landen in Europa met elkaar samenleven. De unie is cruciaal geweest voor de stabiliteit op het continent na het eind van de Koude Oorlog.”

Van Rompuy: EU is grootste vredestichter in geschiedenis

EU-president Herman Van Rompuy heeft aan persbureau Reuters laten weten trots te zijn op de toekenning van de prijs. Volgens hem is de Europese Unie de grootste vredestichter in de geschiedenis. Op Twitter zegt hij:

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy 2012 #Nobel Peace Prize award is a tremendous honour for #EU.
Strongest possible recognition of deep political motives behind our Union.
Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy The unique effort by ever more European states to overcome war and divisions and to jointly shape a continent of peace and prosperity.

Martin Schultz, de voorzitter van het Europees Parlement, stelt dat hij “diep geroerd” is door de toekenning van de prijs:

Twitter avatar MartinSchulz Martin Schulz Deeply touched honoured that the #EU has won the #Nobel Peace Prize. Reconciliation is what the EU is about. It can serve as inspiration.
Twitter avatar MartinSchulz Martin Schulz The EU is an unique project that replaced war with peace, hate with solidarity. Overwhelming emotion for awarding of #Nobel prize to EU.

Premier Rutte:

Twitter avatar MinPres Minister-president over Nobelprijs voor EU: ‘Prachtige erkenning van de grote historische rol van de Europese Unie voor vrede, veiligheid en democratie’.

Wie haalt de prijs op?

De vraag is wie op 10 december de prijs namens de EU in ontvangst mag nemen: voorzitter van de EU José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy, voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz of alle regeringsleiders samen?

Onze oud-correspondent in Frankrijk Dirk Vandenberghe:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Als Noorse tv gelijk heeft, weten ze dan ook al WIE namens de EU de Nobelprijs Vrede in ontvangst mag nemen? #dtv

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar drie vrouwen. Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee en Tawakkul Karman kregen de prijs voor hun vreedzame strijd voor de rechten en veiligheid van vrouwen.