Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Nobelprijswinnaar Mo Yan verrast critici met roep om vrijlating dissident Liu

De Chinese schrijver Mo Yan kreeg gisteren de Nobelprijs voor de Literatuur. Vandaag zei hij tegen verslaggevers te hopen op de vrijlating van dissident Liu Xiaobo. Foto ANP / Long Wei

De Chinese schrijver Mo Yan, die gisteren werd benoemd tot Nobelprijswinnaar van de Literatuur, dringt bij de Chinese regering aan op de vrijlating van dissident Liu Xiaobo. Daarover bericht persbureau AP.

Liu kreeg in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede maar werd een jaar eerder veroordeeld tot een celstraf van elf jaar. Vandaag zei Mo tegen journalisten dat hij hoopt dat dissident Liu “spoedig in vrijheid kan worden gesteld”.

Eerder werd Mo verweten zich niet of nauwelijks uit te spreken over het lot van staatsgevangenen als Liu. In nrc.next schrijft onze correspondent Oscar Garschagen hierover:

“Mo Yans critici in en buiten China verwijten hem dat hij nooit stelling heeft genomen tegen de censuur en zich nooit solidair toonde met vervolgde schrijvers. (…) Tegen deze niet nieuwe kritiek heeft Mo Yan zich eerder verweerd met het argument dat er nu eenmaal verschillende soorten schrijvers zijn. Er zijn er die hun mening van daken schreeuwen en er zijn schrijvers die zich verbergen in hun werkkamers en hun meningen verwerken in hun literatuur.”

Chinese machthebbers blij met winst van Mo Yan

De Chinese machthebbers betuigden zich gisteren bijzonder in hun nopjes dat Mo door het Nobelcomité was uitverkoren. Mo geldt immers niet als dissident, woont gewoon in China en kan worden ingezet om het imago van het regime in Beijing op te vijzelen.

Mensenrechtenactivisten blijven kritisch

Mensenrechtenactivisten waren dan ook minder te spreken over Mo. De schrijver zou als lid van de Communistische Partij en als vicevoorzitter van de officiële schrijversvereniging zijn artistieke en intellectuele onafhankelijkheid hebben gecompromitteerd.

Met zijn uitspraken van vandaag lijkt Mo een tussenweg te willen bewandelen.