Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

‘Knuffelcrimineel’ Holleeder was wat zenuwachtig, maar ook grappig

Willem Holleeder verlaat op een motorscooter met 3 wielen het universiteitsterrein de Uithof na het interview voor het tv-programma College Tour.
Willem Holleeder verlaat op een motorscooter met 3 wielen het universiteitsterrein de Uithof na het interview voor het tv-programma College Tour. Foto ANP

Willem Holleeder vindt de ophef over zijn deelname aan de College Tour onterecht. Alle media hebben hem benaderd voor interviews, liet hij tijdens de opnames van het NTR-programma weten. De andere interviewaanvragen heeft hij zelf in de wind geslagen.

Dat zeggen studenten die gisteravond aanwezig waren bij de opnames van het interviewprogramma van Twan Huys, schrijft Novum. Ook via Twitter lieten studenten (achteraf) weten hoe Holleeder zich gedroeg en wat hij zei.

‘John van den Heuvel stuurde me een uitnodiging voor een luxe-interview’

De 54-jarige Holleeder zei dat hij niet zelf de media-aandacht heeft opgezocht die hij nu krijgt. Hij haalde volgens enkele studenten hard uit naar journalist John van den Heuvel, die hem een brief zou hebben gestuurd met een uitnodiging voor een luxe-interview in een beveiligde villa. De brief werd ter plaatse in Utrecht voorgelezen door Huys. Er wordt nog uitgezocht of de brief echt is.

De Heineken-ontvoerder maakte volgens enkele aanwezige studenten aan het begin van de avond een zenuwachtige indruk. “Hij zat te draaien op zijn stoel”, zegt Floris Herculeijns. Toch reageerde Holleeder op de meeste vragen ontspannen en maakte hij regelmatig grappen. “Alsof hij het vaker had gedaan”, liet een student weten.

En Mark Schrader, een verslaggever van AT5 die vlakbij Holleeder zat, tweette:

Twitter avatar markschrader Mark Schrader Hij vindt zijn bijnaam ‘De Neus’ grappig: “Die heb ik al m’n hele leven”. #Holleeder

Niet elke vraag kreeg een antwoord

Hoewel benadrukt werd dat de aanwezigen alles mochten vragen, gaf Holleeder niet overal antwoord op. Vragen over zijn familie, de vermeende miljoenen die hij nog zou hebben of over andere criminelen of geliquideerden in zijn omgeving, wilde hij niet beantwoorden. Dit deed hij volgens een aanwezige ‘als een echte Jordanees; door grappen te maken’.

Student Hesse van der Werk was na de opnames onder de indruk, al zegt hij dat Holleeder weinig nieuws heeft verteld.

“Hij was charmant. Eigenlijk een knuffelcrimineel. Als je niet zou weten wat hij gedaan heeft en hij zou een bankdirecteur zijn, zou je dat niet verbazen.”

Twitter avatar markschrader Mark Schrader Vragen over liquidaties: “Onzin”. En over onzin ga ik geen vragen beantwoorden” #Holleeder

Beveiliging bij opnamen ‘zo lek als een mandje’

De opnames werden volgens de aanwezigen twee keer stilgelegd. Beide keren was dat omdat iemand, ondanks geboden om mobieltjes en opnameapparatuur van tevoren in te leveren, een zendertje of mobieltje mee zou hebben. Dat het inderdaad zo was, bleek tijdens de uitzending van PowNews, waarin beelden te zien waren van het interview.

De van tevoren aangekondigde beveiliging leek volgens een van de studenten ‘zo lek als een mandje’. Mensen werden niet gefouilleerd of gecontroleerd voordat ze het Educatorium van de Universiteit Utrecht binnengingen.

Holleeder liet verder weten te genieten van zijn column in de Nieuwe Revu. Het journalist zijn, liet hij weten, is het enige wat hij nu doet.

Een student die zijn telefoon naar binnen smokkelde, sms’te af en toe quotes naar nrc.next. Dat verslag is hier te lezen. College Tour wordt vanavond vanaf 20.25 uur op Nederland 3 uitgezonden.