Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Crowdfunding roman Van Driel is gelukt, nu Nasr nog

Het crowdfundingproject van romanschrijver Marcel van Driel is een succes. Bezoekers van de website Voordekunst.nl hebben inmiddels de benodigde 15.000 euro voor zijn roman-in-wording opgehoest.

Het project, waarbij privé-investeerders voor minimaal 10 euro Van Driels ‘bovennatuurlijke thriller’ konden subsidiëren, was veel eerder rond dan verwacht: het benodigde bedrag hoefde pas over 21 dagen binnen te zijn. De microkrediteurs kregen in ruil de toezegging dat ze voor de officiële verschijning het e-book ontvangen (bij minstens 15 euro), of een gesigneerd exemplaar (bij minstens 40 euro).

Sinds Van Driel zijn plan anderhalve maand geleden lanceerde deden 296 donateurs een investering. Vanaf dat moment hield Van Driel constant de aandacht vast: door sociale media in te zetten, door een boektrailer te maken en door mensen te laten stemmen op mogelijke omslagen van de roman. Bovendien wist hij een uitgever te interesseren: Meulenhoff zal Nachtmerrieman in 2014 uitgeven.

Crowdfunding lijkt daarmee een steeds succesvoller manier te worden voor schrijvers om in tijden van krapte en afgeschafte overheidssubsidies aan geld te komen. Vorig jaar financierden het literaire tijdschrift Das Magazin zijn nulnummer via Voordekunst en wist ook het online tijdschrift Hard//hoofd zijn gewenste subsidie van 30.000 euro binnen te halen.

Op dit moment loopt er nog een crowdfundingproject van Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr: hij zoekt naar investeerders voor het poëzieproject Dichter Draagt Voor, waarbij  gedichten worden verfilmd. „Het is de bedoeling dat de oude  dichters op wie ik verliefd ben in 20  poëzieclips gegoten worden,” vertelde Nasr bij de lancering ervan in een promotiefilmpje. „Het project vertrekt vanuit de ervaring dat een gedicht, wanneer het wordt voorgedragen, een veel directer appeal heeft dan als het gelezen wordt.” Van de benodigde 7.500 euro is inmiddels 3.870 euro binnen – de rest moet de komende 36 dagen gedoneerd worden.