Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Timmermans ontkent zinspeling op verbod PVV

Foto ANP / Phil Nijhuis
Foto ANP / Phil Nijhuis Foto ANP / Phil Nijhuis

Je vergelijkt de Nederlandse en Duitse wet op politieke partijen en voor je het weet sta je op GeenStijl met een Hitlersnorretje omdat je de PVV wil verbieden. PvdA-Kamerlid Frans Timmermans is “zo boos” dat uitspraken over de PVV die hij gisteren deed op het symposium ‘Nederlandse democratie: quo vadis?’ uit zijn verband zijn gerukt.

In NRC Handelsblad reageert hij vandaag:

“Heel bagger Nederland valt nu weer over me heen.”

‘Timmermans zinspeelt op verbod PVV’ was vanochtend de kop in diverse regionale GPD-dagbladen waaronder het Dagblad van het Noorden. Op het symposium zei de prominente PvdA’er namelijk dat in Duitsland “een partij als de PVV niet zou zijn toegelaten”.

‘Ik pleitte juist expliciet níet voor verbod op PVV’

Timmermans zegt vanochtend dat hij juist expliciet heeft verteld dat hij “uiteraard niet” voor een verbod op de PVV pleit. Hij heeft er slechts op heeft gewezen dat men in Duitsland een andere omgang heeft met de rechtsstaat. “Interessant”, noemt hij die nog steeds.

“Maar ik heb niet gezegd dat wij een wet naar Duits voorbeeld moeten invoeren.”

Wel filosofeerde hij er gisteren op los wat het zou betekenen als Nederland een soortgelijke wet zou hebben. De PVV zou de Grondwet moeten onderschrijven en Wilders zou moeten accepteren dat anderen PVV-lid kunnen worden. Dat zou volgens Timmermans de facto niet tot een verbod op de PVV leiden.

“Ik denk dat Wilders dan aan de eisen van de wet zou voldoen.”

Die nuance ging vanmorgen verloren in het mediageweld. PVV-leider Geert Wilders reageerde vanmorgen op Twitter:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders PVV-hater Timmermans wil PVV aan banden leggen. Totalitaire neigingen zijn hem dus niet vreemd. Foute man, mag nooit Minister worden.

Zijn fractiegenoot Raymond de Roon twitterde: “Democratie volgens Frans Timmermans: Partij die Grondwet wil veranderen, sluit hij uit.”

Timmermans en PVV geschiedenis van animositeit

Frans Timmermans, die veel genoemd wordt als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, en de PVV hebben een geschiedenis van animositeit. De voormalige staatssecretaris vergeleek de PVV-visie op het Midden-Oosten met de wijze “waarop jihadisten naar de wereld kijken”. Ook noemde hij plannen van Wilders “moreel verwerpelijk” en “onfatsoenlijk”.

De PVV stemde niet voor Timmermans toen hij vorig jaar Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa wilde worden.