Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Shell staat in Den Haag terecht om olievervuiling Nigeria

Hier is het Shell om te doen. De oliewinning van het bedrijf gaat ten koste van Nigeriaanse boeren, is de aanklacht die vandaag door de rechter wordt beoordeeld. Foto AP/Lenny Ingelzi

In Den Haag dient vandaag de rechtszaak tussen vier Nigeriaanse boeren en Shell. Dat is voor het eerst. Volgens de boeren is Shell verantwoordelijk voor de olievervuiling in hun gebied. Ze eisen schadevergoeding en willen dat Shell de olieschade opruimt.

Vier Nigeriaanse landbouwers en vissers, afkomstig uit drie dorpen in de Niger Delta, begonnen vier jaar geleden al samen met Milieudefensie een civiele rechtszaak tegen Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SDPC) en de moedermaatschappij. Alle juridische obstakels hebben ze inmiddels overwonnen.

Het gaat om olielekkages in de dorpen Goi, Oruma en Ikot Ada Udo. Door de olieschade kunnen boeren er nauwelijks meer overleven; de akkers zitten vol oliedrab, vissen gaan dood door de olie en het drinkwater is vervuild.

Shell vond zaak niet thuishoren in Den Haag

Ze beschouwden het al als overwinning dat de Nederlandse rechtbank zich in 2009 bevoegd achtte in deze zaak een uitspraak te doen. Shell vond dat de zaak niet thuis hoorde voor een Nederlandse rechtbank en dat het moederconcern niet verantwoordelijk kon worden gesteld voor eventuele wandaden van het dochterbedrijf. Daarbij zegt Shell de vervuiling inmiddels wel opgeruimd te hebben.

De rechtszaak is uniek, en kan van grote invloed zijn op andere multinationals, zo schreef correspondent Dick Wittenberg gisteren in NRC Handelsblad:

“Verarmde boeren en vissers in de olierijke Niger Delta van Nigeria volgen met argusogen de rechtszaak tegen Shell. Ook multinationals, internationale belangenorganisaties en deskundigen in internationaal recht kijken met grote belangstelling toe. [...]

Als een Nederlandse rechtbank vaststelt dat Shell in Nigeria verwijtbaar heeft gehandeld, zullen meer Nigeriaanse gedupeerden hun recht in Nederland proberen te halen, verwacht Milieudefensie. Zo’n uitspraak zou zijn weerslag kunnen hebben op de Nigeriaanse rechtspraak en op het gedrag van Shell.”

UNEP, de milieuorganisatie van de Verenigde Naties, kwam vorig jaar met een hard rapport over de vervuiling in Ogoniland, een klein deel van de Niger Delta. Oliemaatschappijen hebben een gebied van 1.000 vierkante kilometer verontreinigd, zei UNEP. Gevolgen voor gezondheid en milieu zijn enorm. Opruimen van de vervuiling vergt zeker dertig jaar. Shell is de grootste olieproducent in Nigeria met 800.000 tot 900.000 vaten per dag.