'Opdrachtgever moord Endstra uit kring Holleeder'

De man die door justitie wordt gezien als de moordenaar van vastgoedhandelaar Willem Endstra, heeft voor hij in maart overleed de naam genoemd van een opdrachtgever: Donald G. Dat meldt de NOS op basis van een proces verbaal van een gesprek tussen de man, een Rus, en een rechercheur.

G. is in het verleden in verband gebracht met het netwerk rond afperser Willem Holleeder. Hoe de relatie tussen de twee precies was ten tijde van de moord op Willem Endstra in 2004, is onduidelijk. Endstra noemde de naam van Donald G. niet tijdens de urenlange politieverhoren die zijn vastgelegd voor hij werd geliquideerd.

De opname van het televisieprogramma College Tour met crimineel Willem Holleeder gaat vanavond gewoon door. Hoofdredacteur Carel Kuyl zegt dat de overweging daarvoor hetzelfde blijft. „Er zijn verdenkingen van betrokkenheid bij liquidaties tegen Willem Holleeder, maar die hebben tot op heden niet tot zijn aanhouding geleid.” Het programma wordt morgenavond om 20.30 uur uitgezonden op Nederland 3.

Het gesprek tussen de Rus en de rechercheur zou hebben plaatsgevonden op de luchtplaats van de gevangenis. In officiële verhoren zou de Russische huurmoordenaar hebben gezwegen uit angst voor represailles. Hij overleed in maart in de gevangenis aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Donald G. zit momenteel al vast op verdenking van andere feiten. Hij werd in oktober vorig jaar samen met Hells Angel Harry S. aangehouden wegens afpersing en het witwassen van crimineel geld. Ze richtten zich volgens justitie onder meer op kunst- en antiekhandelaren. Het Openbaar Ministerie wilde vanmorgen niet zeggen of G. officieel verdachte is van de moord op Endstra. De waarde van de verklaring van de overleden Rus is nog niet duidelijk. Er zijn voor zover bekend geen geluidsopnames van.

G. was ook degene die een afspraak had met crimineel Stanley Hillis, toen die werd geliquideerd in Amsterdam in februari 2011. Dat gebeurde in aanwezigheid van de politie, die bezig was met een afluisteroperatie. Pal na die liquidatie verscheen G. op de afspraak. Hij werd aangehouden, maar na korte tijd weer vrijgelaten.