Nobelprijs voor de Literatuur gaat naar Chinees auteur Mo Yan (1955)

De Chinese schrijver Mo Yan (1955) heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. Dat heeft het comité van de Nobelprijs zojuist bekendgemaakt. Mo Yan krijgt de prijs voor ‘zijn zinsbegoochelende realisme waarmee hij in zijn volksverhalen, verleden en heden weet te versmelten’. Mo Yan is een van de belangrijkste en meest vertaalde Chinese schrijvers. Hij is

De Chinese schrijver Mo Yan (1955) heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. Dat heeft het comité van de Nobelprijs zojuist bekendgemaakt. Mo Yan krijgt de prijs voor ‘zijn zinsbegoochelende realisme waarmee hij in zijn volksverhalen, verleden en heden weet te versmelten’.

Mo Yan is een van de belangrijkste en meest vertaalde Chinese schrijvers. Hij is tevens de eerste Chinese auteur die de Nobelprijs voor de literatuur in de wacht sleept. De winnaar in 2000, Gao Xingjian, is weliswaar in China geboren maar was in 2000 inmiddels Frans burger, zo nuanceert The Guardian.

Mo Yan werd in 1955 geboren als kind van boerenouders in de provincie Shandong. Mo Yan begon op zijn 20ste met schrijven en schreef sindsdien meerdere romans en verhalenbundels als Het rode korenveld, De knoflookballades, Grote borsten en brede heupen en Leven en dood putten me uit. Mo Yans roman Het rode korenveld werd in 1987 verfilmd.

Veel van Mo Yans romans spelen zich af in half fictieve steden. In een recent interview met Granta legt Mo Yan uit waarom:

‘Nu mijn werk steeds meer uitgegeven wordt, heb ik niet meer genoeg aan mijn dagelijkse ervaringen, dus moet ik met een beetje verbeelding, soms zelfs fantasie, te werk gaan’.

In datzelfde interview gaf Mo Yan toe schatplichtig te zijn aan het werk van William Faulkner en Gabriel Garcia Marquez. Hij las beide auteurs naar eigen zeggen voor het eerst in 1984 en merkte dat zijn eigen ervaringen grotendeels met die van de auteurs overeenkwamen. Als hij de auteurs voor 1984 had gelezen, zo stelt Mo Yan, had hij zijn schrijfstijl waarschijnlijk eerder al aangepast.

Ook legt Mo Yan uit aan Granta waarom hij sinds Het rode korenveld is afgestapt van historische, romantische romans:

‘Toen ik Het rode korenveld schreef was ik nog geen dertig jaar oud, dus vrij jong. Toen zat mijn leven vol met romantische factoren als ik terugkeek op mijn voorouders. [..] Ik was inmiddels de veertig gepasseerd toen ik Leven en dood putten me uit schreef. [..] Mijn leven was anders. Mijn leven is meer actueel, eigentijds en de gruwelijkheden van onze huidige tijd beperkt het romantische gevoel dat ik ooit voelde.’

Op Twitter stroomden vlak na 13:00 de reacties binnen.

De Canadese schrijfster Margaret Atwood:

Twitter avatar MargaretAtwood Margaret E. Atwood Thank you to all well-wishers! And congratulations to Mo Yan for #Nobel!

De Nederlandse schrijver Jan van Mersbergen:

Twitter avatar janmersbergen Jan van Mersbergen Is ‘Die ken ik helemaal niet” al trending topic?

Mo Yan was enige tijd geleden nog te gast bij het literaire tijdschrift Granta. Granta twittert zojuist de volgende foto:

Twitter avatar GrantaMag Granta Magazine #Nobel Prize winner Mo Yan on a recent visit to the #Granta offices. He brought his own tea..we brought the cake. http://t.co/j8Va5QFM

Voor de romans van Mo Yan blijkt ineens veel interesse, getuige deze tweet van antiqbook.nl

Twitter avatar Antiqbook_nl IJme Woensdregt Mo Yan winnaar Nobelprijs. Bij Antiqbook nog ruim 90 boeken leverbaar (Om één uur waren dat er nog 150) http://t.co/j4L3AnWK

Journalist Tim de Gier:

Twitter avatar timdegier Tim de Gier Nu Mo Yan gewonnen heeft zegt ongeveer de helft van de wereld HUH, bij Cees Nootenboom zou 99% volledig in het duister tasten. #nobelprijs

Kritisch geluid is afkomstig van Britse auteur Hari Kunzru:

Twitter avatar harikunzru Hari Kunzru Mo Yan wins literature #nobel. Academy misses chance to focus on #Syria through Adonis http://t.co/tvvuAb39

New York Times columnist Nicholas D. Kristof:

Twitter avatar NickKristof Nicholas Kristof Congrats to Chinese writer Mo Yan for winning Nobel prize for literature: http://t.co/1dFzIwpQ He wrote “Red Sorghum” 恭喜 !

De winnaar krijgt in december een medaille en het prijzengeld van grofweg 930.000 euro. Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Literatuur naar de Zweedse dichter Tomas Tranströmer (Stockholm, 15 april  1931).