Nederlands schip onderschept zeven Somalische piraten

Mariniers houden de vermoedelijke piraten aan. Foto: Ministerie van Defensie
Mariniers houden de vermoedelijke piraten aan. Foto: Ministerie van Defensie Mariniers houden de vermoedelijke piraten aan. Foto Ministerie van Defensie

De Hr. Ms. Rotterdam, die rond de Hoorn van Afrika actief is bij de antipiraterijmissie waar Nederland aan deelneemt, heeft vanochtend zeven Somalische piraten opgepakt, zo meldt het ministerie van Defensie. Het fregat kwam in actie toen een Spaans vissersschip een aanval meldde. Zondag en maandag bracht prins Willem-Alexander nog een bezoek aan de Rotterdam.

Het Nederlandse transportschip kon in actie komen dankzij de ‘goede coördinatie tussen de staven van de NAVO- en EU-taakgroepen’, zo vertelt commandeur Ben Bekkering, de Nederlandse commandant van de NAVO-troepen in het gebied. Voor het oppakken van de piraten werden een Cougar-helikopter en een zogeheten boardingteam ingezet.

Dinsdag werd bekend dat de kroonprins en de commandant der stijdkrachten Tom Middendorp een bezoek aan het schip hadden gebracht. Ze kregen uitleg over de aanpak van de piraterij end e manier waarop de verschillende onderdelen van de krjigsmacht bij de missie samenwerking.

De nu opgepakte Somalische verdachten en hun boot, een skiff, worden aan boord van de Rotterdam vastgehouden. Aan boord van het Nederlandse schip bevinden zich ongeveer 350 militairen uit acht NAVO-landen. Naast het bestrijden van piraterij is de missie gericht op de opbouw van een regionale marine om de piraterij aan te pakken.