Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Leipheimer betrekt Rabobank in onthulling dopingnetwerk

De Tourploeg van Rabo in 2002: links ploegleider Theo de Rooy met naast hem Leipheimer. Verder onder meer Erik Dekker en Michael Boogerd. Foto ANP / Jasper Juinen

Levi Leipheimer is in zijn tijd bij Rabobank door de ploeg aan epo geholpen. De 38-jarige wielrenner zegt zowel in 2002, 2003 als 2004 doping te hebben gekregen van een toenmalige ploegarts. Ook zegt hij geweten te hebben van een andere renner bij Rabobank die epo gebruikte.

Het is niet duidelijk wie Leipheimer precies beschuldigt. Hij deed zijn verklaringen onder ede tijdens het gisteren geopenbaarde onderzoek door het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. Zowel de naam van de ploegarts als van de collega-renner is op de website van het Usada onleesbaar gemaakt. Huidig Raborenner Luis Leon Sanchez zou ook in het bewijsmateriaal voorkomen als klant van dr. Michele Ferrari die Lance Armstrong begeleidde in een omvangrijke dopinghuishouding.

“Dopinggebruik was geen uitzondering, het was de norm.” De 38-jarige renner zegt spijt te hebben van zijn daden, maar destijds weinig keus te hebben gehad. “Je moest meedoen, of je kon inpakken. Ik heb nooit overwogen om mijn droom op te geven.”

Schoon imago

De Nederlandse ploeg heeft het ‘schone’ imago van de ploeg altijd in een hoog vaandel staan. Onder meer Thomas Dekker en Michael Rasmussen werden al ontslagen voor dopegebruik. Met teamleden uit de zogenoemde epojaren wordt veelvuldig gebroken. Het is afwachten hoe de sponsor gaat reageren.

Leipheimer, een van de belangrijke getuigen in de zaak tegen Armstong, ging na zijn overstap van Rabobank naar Gerolsteiner gewoon door met het gebruiken van doping. Hij werd vanaf dat moment in zijn behoeften voorzien door Pepe Marti, voormalig ploegarts van US Postal.

Op non-actief

Leipheimer, die van het Usada een schorsing heeft gekregen van zes maanden, is door zijn huidige ploeg Omega Pharma-Quick Step per direct op non-actief gesteld. Het Belgische team wil eerst alle informatie bestuderen en vervolgens, na een gesprek met de renner, een definitieve beslissing nemen.

Omega Pharma laat weten de strijd tegen doping zeer serieus te nemen en als een prioriteit te zien. In Belgische dienst heeft Leipheimer naar eigen zeggen geen verboden middelen meer gebruikt.

Het complete rapport waarin het “meest succesvolle dopingnetwerk ooit” in de wielersport en daarmee Lance Armstrong volledig wordt ontmaskerd:
Lance Armstrong USADA report