Leesvoer: het rapport dat Armstrong ontmaskert, geen twijfel mogelijk

Wie nog wilde geloven, deed dat. Wie liever aan de mooie herinneringen dacht, deed dat. Maar het rapport van de Amerikaanse anti-dopingautoriteit USADA is vernietigend. Niets minder dan dat. De nagel aan de doodskist van de mythologische renner Lance Armstrong.

19 juli 2004: Lance Armstrong dwingt het lichaam tot het uiterste om als eerste aan te komen op Alpe d'Huez. Foto AFP / Martin Bureau

Wie nog wilde geloven, deed dat. Wie liever aan de mooie herinneringen dacht, mocht dat. Maar het rapport van de Amerikaanse anti-dopingautoriteit USADA is vernietigend. Niets minder dan dat. De nagel aan de doodskist van de mythische renner Lance Armstrong.

Hieronder is het volledige rapport te lezen. Ontluisterend materiaal waarin behalve over Armstrong een aantal andere renners, waaronder Alexandre Vinokourov, bewijsmateriaal wordt gegeven van veelvuldig dopinggebruik. Superploegleider Johan Bruyneel, het tactisch genie? Ook vuile, vuile handen. En ook over Rabobank dreigt de stinkende wond verder te worden opengereten dan de ploeg tot nu toe wist te voorkomen.

The New York Times crowd sourcete een leesverslag over het rapport. De Twitters explodeerden. Wielerblog The Inner Ring maakte een mooie samenvatting.

UNITED STATES ANTI-DOPING AGENCY, Claimant, versus LANCE ARMSTRONG, Respondent, leest de titel van het overweldigende verslag (pdf). Geen twijfel meer mogelijk: wielerliefhebbers en nog velen meer zijn bedrogen. Jarenlang. Misschien wisten ze het wel, maar het sprookje was zo mooi. Armstrong, kanker overwonnen, LIVEstrong. To be continued…

Lance Armstrong USADA report