Kinderboekdelen: Sieb Posthuma over ‘De drie rovers’

Welk kinderboek vervoert jou naar een andere wereld? Om de beste boeken bij het thema van de Kinderboekenweek te zoeken laat het NRC-boekenblog deze Kinderboekenweek vijf kinderboekenmakers aan het woord. Vandaag tekenaar Sieb Posthuma over de kleuren van Tomi Ungerer.

Sieb Posthuma / Foto LABORATVORIUMSieb Posthuma / Foto LABORATVORIUM

Sieb Posthuma, winnaar Gouden Penseel 2012 voor Een vijver vol inkt: ‘Het zit vooral in het beeld, dat ik door een boek naar een andere wereld werd vervoerd. Ik ken deze tekeningen van Tomi Ungerer van een affiche dat ik nog heel scherp voor me zie zoals ik er voor het eerst mee in aanraking kwam: het stond op een affiche in de etalage van een Rotterdamse boekwinkel, ik was een jaar of vijf, zes. Het was voor mij echt een sensatie, dat kan ik me nog goed herinneren. Het zat ‘m in die kleuren, die voor mijn gevoel poederachtig op de pagina lagen. Het tactiele plezier van het aanraken van het mooie papier van een prentenboek, daarmee associeer ik het werk van Ungerer.

‘De kleuren in De drie rovers zijn mat en verzadigd, duister en vol. Hij gebruikte kleuren die ongewoon waren in kinderboeken: oranjeachtig roze en hard blauw. Daarmee maakte hij het spannender, enger dan ik gewend was. Dit waren geen kinderachtige dingen.’

Tomi Ungerer: De drie rovers

De Kinderboekenweek, die dit jaar het thema ‘Hallo wereld’ heeft, duurt nog tot aanstaande zondag. In deze blogrubriek, geïnspireerd op de rubriek Boekdelen uit de papieren Boekenbijlage, presenteren we deze week vijf themaboeken.