Holleeder bij College Tour - een verslag via sms’jes van een aanwezige student

Willem Holleeder in de promo voor de uitzending van College Tour.

De aflevering van College Tour met Willem Holleeder, die morgen wordt uitgezonden, werd vanavond al opgenomen in het Educatorium, een onderwijsgebouw van de Universiteit Utrecht op de Uithof. De locatie werd pas laat bekendgemaakt en studenten moesten bij de ingang hun mobieltje inleveren bij de bewaakte garderobe.

Een student die zijn telefoon naar binnen smokkelde, sms’te kort na achten naar de redactie van nrc.next:

“Heel veel media-aandacht buiten en een opgewonden, opgefokte sfeer binnen, dat laatste omdat het allemaal lang duurt en de controle lang en omslachtig is.”

Even later:

“Harde, opzwepende muziek voor de opname. Alsof we worden voorbereid op een feestje. Zaal helemaal vol.”

Wanneer Holleeder rond negen uur verschijnt, blijft applaus uit. Hij maakt, zegt de informant van Next, een onverschillige indruk. De sfeer is “lacherig”.

Even later zegt Holleeder:

“Ik zal niet alles beantwoorden, maar wat ik wel beantwoord, is de waarheid.”

‘Ik heb spijt van de ontvoering’

Hij zegt niet te willen praten over de zaak-Endstra (Willem Endstra, de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar; vandaag werd bekend dat de opdrachtgever voor de moord mogelijk uit de kring van Holleeder kwam, red.). “Ik vertrouw alleen m’n familie”, vervolgt Holleeder.

Holleeder vertelt dat hij eerst heeft overwogen om niet Freddy Heineken, maar de toenmalige Philips-topman Wisse Dekker “of een bankier” te ontvoeren. Dat Heineken na zijn ontvoering geketend werd vastgehouden was, zegt Holleeder, uit zelfbescherming. Tegen “suïcidale neigingen”.

“Ik heb spijt van de ontvoering”, zegt Holleeder. “Het is het domste wat ik tot nu toe heb gedaan in mijn leven.” De verdwenen 8 miljoen aan losgeld, is volgens Holleeder “verbrand op het strand”.

Holleeder zegt ook dat vastgoedbaron Jan-Dirk Take Paarlberg niets met hem te maken heeft. Paarlberg werd in 2010 tot 4,5 jaar cel veroordeeld, onder meer wegens het witwassen van 17 miljoen euro aan crimineel geld van Holleeder.

PowNews zond vanavond beelden uit van Holleeder bij College Tour:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Journalist Auke Kok was bij de opnames van College Tour aanwezig en vertelde erover bij Pauw & Witteman:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.