Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Fortis kocht Ton Hooijmaijers om voor gunsten van Noord-Holland’

Ton Hooijmaijers in 2005, toen hij nog Gedeputeerde was voor de VVD in Noord-Holland. Foto ANP/ Fotostudio Gerard Vlaar

De voormalige bank Fortis heeft Ton Hooijmaijers omgekocht om huisbankier van de provincie Noord-Holland te worden, zo staat in de tenlastelegging in de strafzaak tegen de ex-gedeputeerde, meldt de NOS.

Hooijmaijers zou hier zesduizend euro voor krijgen. Daarnaast werden hem provisies beloofd over andere transacties, en zou hem in totaal ruim zevenduizend euro betaald zijn. Fortis wordt genoemd in een grote lijst van personen en bedrijven die Hooijmaijers zouden hebben omgekocht in ruil voor gunsten van de provincie Noord-Holland. Ook bouwbedrijf Ballast Nedam komt daarop voor, net als wat kleinere projectontwikkelaars en vastgoedbedrijven.

’1,6 miljoen euro verdiend aan steekpenningen en witwassen’

Hooijmaijers, zijn vrouw en een makelaar worden vervolgd voor het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en witwassen. In totaal is daarmee een bedrag van bijna 1,6 miljoen euro gemoeid.

De gedeputeerde, destijds verantwoordelijk voor financiën en ruimtelijke ordening, zou middels het adviesbureau van zijn vrouw en een makelaar valse facturen hebben verstuurd. In 2009 moest Hooijmaijers aftreden toen bleek dat de provincie tientallen miljoenen euro’s verloor doordat geld uitstond bij de IJslandse bank Landsbanki. Later bleek dat hij duizenden euro’s die hij had uitgegeven met de provinciale creditcard niet kon verantwoorden.

Het onderzoek van het OM loopt nu twee en een half jaar. Hooijmaijers wordt sinds 2010 verdacht van corruptie. Hierop werden invallen gedaan in de woningen van Hooijmaijers en zijn moeder. Bij haar stond een adviesbureau van zijn vrouw ingeschreven. Ook bij zes bedrijven werden invallen gedaan. Er werd voor 1,8 miljoen euro beslag gelegd op de bezittingen van de liberaal. Op 18 oktober moeten Hooijmaijers en de medeverdachten voor de rechter verschijnen voor een regiezitting.