Ze lijkt het te overleven - bekijk NYT-docu over Pakistaanse activiste

Hospital staff assists Malala Yousufzai, a 14-year-old schoolgirl who was wounded in a gun attack, at the Saidu Sharif Teaching Hospital in the Swat Valley, northwest Pakistan October 9, 2012. Taliban gunmen in Pakistan shot and seriously wounded on Tuesday a 14-year-old schoolgirl who rose to fame for speaking out against the militants, authorities said. REUTERS/Mohammad Muzamil (PAKISTAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW)
Hospital staff assists Malala Yousufzai, a 14-year-old schoolgirl who was wounded in a gun attack, at the Saidu Sharif Teaching Hospital in the Swat Valley, northwest Pakistan October 9, 2012. Taliban gunmen in Pakistan shot and seriously wounded on Tuesday a 14-year-old schoolgirl who rose to fame for speaking out against the militants, authorities said. REUTERS/Mohammad Muzamil (PAKISTAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW) Malala Yoesoefzai nadat ze is neergeschoten op weg naar het ziekenhuis. Foto Reuters / Mohammad Muzamil

De 14-jarige Malala Yousoufzai, die gisteren door de Talibaan werd neergeschoten, is met succes geopereerd. Artsen verwijderden een kogel uit het hoofd van het meisje dat opkomt tegen islamradicalisme in Pakistan. The New York Times maakte drie jaar geleden al een korte documentaire over haar.

Malala werd gisteren neergeschoten toen ze met een vriendin op weg was van school naar huis in Mingora, in de Pakistaanse Swat-vallei. Volgens de politie werden de meisjes benaderd door een man, die vroeg wie van de twee Malala was. Het andere meisje wees naar Yousoufzai, maar de man schoot beide meisjes neer. Ook het andere meisje lijkt de aanslag te overleven.

Yousoufzai is bekend omdat ze wreedheden heeft gedocumenteerd die de Talibaan begingen toen ze de Swat-vallei beheersten. Ze hield een online dagboek bij door de Britse BBC.

Malala werd in 2011 genomineerd voor The Internationa Children’s Peace Prize, vanwege haar moedige inzet voor de basisrechten van kinderen in Pakistan, met name het recht op onderwijs voor meisjes dat in Pakistan stelselmatig door de Taliban wordt ontzegd.

De talibaan hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Ze zeggen dat ze het meisje hebben aangevallen omdat ze anti-taliban en niet gelovig is. Een woordvoerder van de islam-extremisten heeft gezegd dat ze opnieuw zal worden aangevallen als ze de aanval van gisteren daadwerkelijk overleeft.

The New York Times maakte in 2009 een korte documentaire over Yousoufzai: