Wie o wie wint morgen de Nobelprijs Literatuur?

Haruki Murakami: favoriet in de lijst van Ladbrokes (Foto AP)

Een week per jaar kan literatuur wedijveren met sport – en dat is deze week. Tussen de hondenrennen en voetbalwedstrijden uit de vijfde divisie staat bij de grote gokkantoren nu de Nobelprijs. Tijd dus om iets leuks te doen met 100 euro.

Maar wat?

Hoe meer je erover nadenkt, hoe minder je weet. Het lijkt eenvoudig: Haruki Murakami (1949) wint morgen de Nobelprijs voor Literatuur. Hij heeft een grote literaire reputatie, een indrukwekkende lezersschare, een overal vertaald oeuvre waaraan recentelijk met 1q84 bovendien een monumentaal werk is toegevoegd, hij komt uit een taalgebied dat al 18 jaar niet meer is bekroond en hij staat bovenaan alle lijstjes van de wedkantoren.

Appeltje-eitje dus. Of toch niet? Want de reden dat Murakami twee tegen één staat (en dat is onbehoorlijk hoog, inderdaad) bij Ladbroke’s, is dat heel veel mensen geld op hem hebben ingezet. Wat niet hoeft te betekenen dat die mensen iets weten. Sterker nog, Murakami is zó beroemd, dat hij juist de kandidaat is bij wie je uitkomt als je van niets weet. Samen met de volslagen kansloze Bob Dylan, zesde op de lijst.

Nee, dan is William Trevor een interessantere optie. Deze Ier kwam een paar weken geleden nog niet op de favorietenlijstjes voor en staat bij Ladbrokes nu ineens tweede. Dat kan zijn omdat Ladbrokes een Brits kantoor is, maar misschien heeft er ook iets gelekt in Zweden. Drie jaar geleden dook J.M.G. Le Clézio uit het niets tussen de favorieten op – en hij won. Of natuurlijk de archetypische Chinees (Mo Yan), danwel een van de grote internationale schrijvers die hoog genoteerd staan: Alice Munro, Peter Nadas of Cees Nooteboom.

Alles overziend is het ideale inzetadvies:

- 65 euro op William Trevor (de Ierse connectie)

- 20 euro op Murakami (als hij wint, wil je er toch bij horen)

- 15 euro op Leonard Nolens (die wint niet, maar het is zo leuk dat hij op de lijst staat met 25 tegen 1, naast Umberto Eco).

De Nobelprijs wordt morgenmiddag om 13.00 uur bekendgemaakt. Meer daarover vrijdag in Boeken.