Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Verontwaardiging en woede in Pakistan na aanval Talibaan op 14-jarige Malala

In Pakistan is vandaag met verslagenheid en woede gereageerd op het neerschieten van het 14-jarige meisje Malala Yousafzai door de Talibaan. In het hele land werd gedemonstreerd tegen de gruweldaad en ook in de Pakistaanse media kregen de extremisten er flink van langs.

Een activist toont een foto van Malala op een betoging tegen de Talibaan vandaag in Islamabad. Foto Reuters / Faisal Mahmood

In Pakistan is vandaag met verslagenheid en woede gereageerd op het neerschieten van het 14-jarige meisje Malala Yousoufzai door de Talibaan. In het hele land werd gedemonstreerd tegen de gruweldaad en ook in de Pakistaanse media kregen de extremisten er flink van langs.

Malala werd gisteren neergeschoten toen ze met een vriendin op weg was van school naar huis in Mingora, in de Pakistaanse Swat-vallei. Yousoufzai is bekend omdat ze wreedheden heeft gedocumenteerd die de Talibaan begingen toen ze de Swat-vallei nog beheersten. Malala werd in 2011 genomineerd voor The Internationa Children’s Peace Prize, vanwege haar moedige inzet voor de basisrechten van kinderen in Pakistan.

Scholen sluiten deuren, mensen gaan straat op

Pakistan reageerde vandaag verontwaardigd en boos op de aanval op Malala, schrijft persbureau AP vanuit Islamabad:

“The shooting of Malala Yousufzai on Tuesday in the town of Mingora in the volatile Swat Valley horrified Pakistanis across the religious, political and ethnic spectrum. [...] Pakistanis voiced their disgust with the attack, and expressed their admiration for a girl who spoke out against the Taliban when few dared.”

Veel scholen in de Swat-vallei sloten vandaag hun deuren uit protest tegen de aanslag op de 14-jarige activiste. Ahmed Shah, voorzitter van een vereniging van privéscholen, zei tegen AP dat zijn school de deuren had gesloten uit solidariteit met het meisje.

De hoogste militair van het land, generaal Ashfaq Parvez Kayani, veroordeelde de aanval in de sterkste bewoordingen. Hij bezocht Yousufzai gisteren en zei vandaag:

“Door Malala aan te vallen blijkt dat de terroristen niet hebben begrepen dat ze niet slechts een individu is, maar een icoon van moed en hoop. We zullen vechten, we zullen winnen, ongeacht de kosten.”

Media: Malala is in kritieke toestand, net als Pakistan

De BBC zette de reacties in de Pakistaanse media op een rij en concludeert dat de media in het land de aanval op Malala scherp veroordelen. De in Islamabad uitgegeven krant The News schrijft bijvoorbeeld:

“Malala Yousafzai is in kritieke toestand vandaag, net als Pakistan. We zijn geïnfecteerd door de kanker van het extremisme, en als we het niet uitschakelen zullen we verder wegglijden in de beestachtigheid waar deze laatste gruweldaad een voorbeeld van is.”

De krant Ummat, die gemaakt wordt door fundamentalisten, is kritisch op de berichtgeving in de internationale media over het incident rond Malala:

“De internationale media geven onevenredig veel aandacht aan het incident om Pakistan en de islam in een kwaad daglicht te stellen. De regering en de media moeten voorzichtig zijn met het doen van uitspraken omdat buitenlandse elementen op zoek zijn naar incidenten om te kunnen bewijzen dat Pakistan een extremistische en mislukte staat is.”

'Hate targets hope', kopt een Pakistaanse krant vandaag naar aanleiding van de aanval op Malala. Foto AFP / Farooq Naeem'Hate targets hope', kopt een Pakistaanse krant vandaag naar aanleiding van de aanval op Malala. Foto AFP / Farooq Naeem