Turkije dwingt Syrisch vliegtuig ‘met zware wapens’ te landen in Ankara

Het Syrische passagiersvliegtuig nadat het door de Turkse autoriteiten gedwongen was te landen op het vliegveld van Ankara. Foto Reuters / v

Turkije heeft een Syrisch passagiersvliegtuig vanavond gedwongen te landen op een vliegveld bij hoofdstad Ankara. Dat heeft de Turkse staatstelevisie vanavond bevestigd. Het vliegtuig, afkomstig uit Moskou en onderweg naar Damascus, zou zware wapens naar Syrië hebben willen vervoeren.

De Turken stuurden vanavond F16-gevechtsvliegtuigen op de Syrische Airbus A320 af nadat het toestel het Turkse luchtruim was binnengevlogen. Het werd direct gedirigeerd naar het vliegveld Esenboga bij Ankara. Een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen persbureau AP dat de Turkse autoriteiten het vliegtuig nadat het geland was meteen zijn gaan onderzoeken.

Als het vanuit Moskou vertrokken toestel daadwerkelijk wapens aan boord had voor het Syrische regime is dat pikant. Rusland krijgt al lange tijd kritiek dat het het regime van president Assad diplomatiek en militair blijft steunen ondanks het geweld in het land.

Incident komt op moment van grote spanningen tussen beide landen

De onderschepping van het Syrische vliegtuig door Turkije komt op het moment dat de spanningen tussen Turkije en Syrië de afgelopen week tot een kookpunt waren opgelopen. Het Turkse leger begon vorige week luchtaanvallen op doelen in Syrië nadat in het zuiden van Turkije vijf mensen waren omgekomen door een mortier afkomstig uit Syrië. Het incident kwam het toch al zo geïsoleerde Syrië op veel internationale kritiek te staan.

In de dagen na de aanval bleef het onrustig aan de Turks-Syrische grens. Het Turkse leger bleef geregeld luchtaanvallen uitvoeren in Syrië omdat er mortieren vanuit Syrië richting Turkije bleven komen. De NAVO liet gisteren weten klaar te staan om bondgenoot Turkije bij te staan in het conflict met Syrië.

Turkije dreigt met meer geweld als beschietingen niet stoppen

Turkije zelf liet eerder vandaag nog weten met een krachtiger militaire reactie te zullen komen als er Syrische mortieren aan de Turkse kant van de grens blijven inslaan. Langs de grens zijn meer stukken artillerie gepositioneerd en er zijn meer gevechtsvliegtuigen naar een luchtmachtbasis in het grensgebied verplaatst. “We hebben gereageerd en als (de beschietingen) blijven doorgaan, reageren we met meer geweld”, aldus de Turkse legerchef Necdet Ozel.

De relatie tussen Turkije en Syrië stond al hevig onder druk door het geweld in Syrië zelf. Duizenden Syriërs zijn naar Turkije gevlucht sinds de volksopstand tegen president Assad in maart vorig jaar begon. De spanning tussen beide landen liep in juni dit jaar heel hoog op toen het Syrische leger een Turks gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot.