Reggio Calabria in handen van maffia

Het gemeentebestuur van een van de belangrijkste steden van Zuid-Italië, Reggio Calabria, is gisteren ontbonden wegens banden met de maffia. Het is voor het eerst dat een Italiaanse provinciehoofdstad om die reden onder curatele wordt gesteld. De stad zal achttien maanden lang worden bestuurd door drie regeringscommissarissen. Dan komen er nieuwe verkiezingen.

De regering van premier Monti heeft tot deze ingrijpende maatregel besloten wegens infiltratie van de Calabrese georganiseerde misdaad, de ’ndrangheta, in het lokale bestuur. Bovendien wordt het zittende gemeentebestuur gebrek aan actie verweten om te voorkomen dat de gemeente zaken doet met de ’ndrine, zoals de verschillende bendes van de ’ndrangheta worden genoemd.

Volgens berichten in de Italiaanse pers hebben zeker negen gemeenteraadsleden en een wethouder familie- of vriendschapsbanden met maffiosi. Ruim veertig gemeentefunctionarissen verkeren regelmatig in kringen van de ’ndrangheta. De gemeente had advocaten die ook voor de ’ndrangheta werken. Contracten werden uitgesplitst om een Europese aanbesteding te voorkomen en daarna toegespeeld aan bedrijven die werden gecontroleerd door ’ndrine. De zittende burgemeester was adviseur van een semipubliek bedrijf voor wegonderhoud dat al eerder is ontbonden wegens maffiabanden.

Mogelijk wordt het onderzoek nog uitgebreid. De ex-burgemeester van Reggio Calabria, Giuseppe Scopelliti, is gouverneur van de regio.