Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

‘Lance Armstrong stond aan hoofd succesvolste dopingprogramma ooit’

Hincapie en Armstrong (rechts) tijdens de wielerklassieker Milaan - San Remo in 2009. Foto AP / Alessandro Trovati

Lance Armstrong stond samen met zijn ploeg US Postal aan het hoofd van het succesvolste dopingprogramma uit de geschiedenis van de sport. Dat zegt het Amerikaanse anti-dopingagentschap Usada vanavond in een verklaring.

Usada publiceerde vanavond een rapport van meer dan duizend pagina’s waarin het bewijzen tegen Armstrong heeft verzameld. Volgens het agentschap gebruikte Armstrong sinds 1996 verboden middelen, waaronder EPO, steroïden en bloedtransfusies. Usada stuurt het rapport door naar de internationale wielerunie UCI en dopingagentschap Wada. Deze instanties kunnen nog beroep aantekenen tegen de veroordeling van de oud-renner.

De Amerikaan, zevenvoudig winnaar van de Tour de France, staakte eind augustus zijn strijd met Usada en moest daardoor al zijn Tour-zeges inleveren en werd voor het leven geschorst. Armstrong schreef in een verklaring dat hij het slachtoffer is geworden van “een ongrondwettelijke heksenjacht” waar hij en zijn familie zwaar onder lijden.

Armstrong maakte na zijn zeven Tourzeges in 2009 een comeback in het peloton, maar slaagde er in dat jaar en in 2010 niet in de Tour nog een achtste keer te winnen. In februari 2011 maakte hij bekend definitief te stoppen.

‘Meesterknecht’ Hincapie geeft gebruik doping toe

Vlak voor de verklaring van Usada bekende George Hincapie, een voormalig ploeggenoot van Armstrong, op zijn website dat hij tijdens zijn wielercarrière jarenlang doping gebruikt.

Hincapie, die met zeventien deelnames aan de Tour de France een record in handen heeft, liet deze zomer al weten bezig te zijn aan zijn laatste seizoen. Hij is een van de kroongetuigen in de zaak tegen zijn voormalige kopman Lance Armstrong.

Hincapie begon als jonge prof begin jaren negentig met doping en ging daar naar eigen zeggen tot 2005 mee door:

“Vanwege mijn liefde voor de sport, de bijdragen die ik aan de sport heb geleverd, en al hetgeen de wielrensport mij tijdens al die jaren heeft gegeven, is het extreem moeilijk vandaag te bekennen dat ik gedurende een deel van mijn carrière verboden middelen heb gebruikt. In het begin van mijn professionele carrière werd het mij duidelijk dat, gegeven het wijdverbreide gebruik van prestatiebevorderende middelen bij topwielrenners, het niet mogelijk was om zonder die middelen op het hoogste niveau te presteren. Ik betreur die beslissing en bied mijn welgemeende excuses aan aan familie, ploeggenoten en fans.”

Ondanks zijn misstappen hoopt Hincapie, die door Usada voorlopig geschorst is, een rol te kunnen blijven vervullen binnen de wielersport. “Ik ben klaar voor een nieuw hoofdstuk in mijn wielerleven. Ik wil een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen en helpen van jonge talenten”, aldus de Amerikaan.

Hincapie speelt net als tien oud-ploeggenoten een belangrijke rol in de omvangrijke zaak tegen Armstrong. Hij heeft net als onder anderen Floyd Landis, David Zabriskie, Tyler Hamilton, Levi Leipheimer en Christian Vande Velde belastende verklaringen afgelegd tegen The Boss. In ruil daarvoor mogen ze rekenen op strafvermindering.