Obama veroordeelt aanval Talibaan op Pakistaans meisje als ‘barbaars’

De aanval van de Talibaan op het 14-jarige Pakistaanse meisje Malala Yousoufzai is “barbaars” en “tragisch”. Dat heeft de Amerikaanse president Obama vanavond gezegd. Van over de hele wereld kwamen vandaag verbijsterde reacties op het neerschieten van Malala.

Pakistaanse vrouwen protesteren tegen de aanval op Malala in Islamabad. Foto AP / Muhammed Muheisen

De aanval van de Talibaan op het 14-jarige Pakistaanse meisje Malala Yousoufzai is “barbaars” en “tragisch”. Dat heeft de Amerikaanse president Obama vanavond gezegd. Van over de hele wereld kwamen vandaag verbijsterde reacties op het neerschieten van Malala.

Malala werd gisteren neergeschoten toen ze met een vriendin op weg was van school naar huis in Mingora, in de Pakistaanse Swat-vallei. Yousoufzai is bekend omdat ze wreedheden heeft gedocumenteerd die de Talibaan begingen toen ze de Swat-vallei nog beheersten. Malala werd in 2011 genomineerd voor The Internationa Children’s Peace Prize, vanwege haar moedige inzet voor de basisrechten van kinderen in Pakistan.

Pakistanen verontwaardigd en woedend over aanval

In Pakistan zelf werd vandaag ook met grote verontwaardiging en woede gereageerd op de aanval op Malala. Veel scholen in de Swat-vallei sloten vandaag hun deuren uit protest tegen de aanslag op de 14-jarige activiste en in het hele land gingen mensen de straat op om de daad van de Talibaan te veroordelen.

De Pakistaanse Talibaan hebben de verantwoordelijkheid voor het neerschieten van Malala opgeëist. Volgens de extremisten is de daad te rechtvaardigen omdat het pleidooi van het meisje voor toegang van vrouwen tot het onderwijs “pro-westers” is. De Talibaan zeggen Malalala opnieuw te zullen aanvallen als ze daar de kans toe krijgen. Ook hebben ze aangekondigd achter haar vader en broers aan te gaan.

VN-chef ‘diep geraakt’ door werk Malala

VN-chef Ban Ki-Moon veroordeelde vanmiddag de “gruwelijke en laffe daad” van de Talibaan en riep de Pakistaanse regering op de daders te pakken en te bestraffen. Hij zegt “diep geraakt” te zijn door de “bewonderenswaardige” pogingen van Malala om de toegang van meisjes tot het onderwijs in Pakistan te verbeteren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton reageerde door te zeggen dat Malala is aangevallen door extremisten “die willen dat meisjes niet voor zichzelf praten, en niet willen dat meisjes leiders worden”.