Nel van Dijk volgt Van Es op als voorzitter GroenLinks-commissie

Foto Hollandse Hoogte / Instituut voor Publiek & Politiek

Nel van Dijk, plaatsvervangend directeur van het instituut ProDemos (Huis voor Democratie en Rechtsstaat), wordt de nieuwe voorzitter van de commissie die het slechte resultaat van GroenLinks bij de Kamerverkiezingen evalueert. Dat heeft de partij vanmiddag bekendgemaakt.

Van Dijk volgt Andrée van Es, die vanochtend liet weten niet langer als voorzitter van de commissie te willen functioneren. Van Es zou bij het aanvaarden van het voorzitterschap als voorwaarde hebben gesteld dat Jolande Sap zou opstappen als politiek leider. Dat ontkent Van Es, maar omdat de commissie “op geen enkele manier in opspraak of diskrediet” wil brengen, besloot ze zich terug te trekken.

Nel van Dijk gaat vrijdag aan de slag als voorzitter van de evaluatiecommissie. Ze was van 1987 tot 1998 lid van het Europees Parlement, eerst voor de CPN en later voor GroenLinks. Van Dijk is ook voorzitter van de referendumcommissie van GroenLinks.

De evaluatiecommissie is al aan de slag en zal naar verwachting begin januari volgend jaar een rapport publiceren dat wordt aangeboden aan de leden. GroenLinks verloor zes zetels bij de afgelopen verkiezingen en ging van 10 naar 4 zetels. Sinds de oprichting van de partij in 1989 was het zeteltal nog nooit zo laag.