Naar vervroegde verkiezingen in Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteravond vervroegde verkiezingen aangekondigd. Die zullen waarschijnlijk over drie maanden plaatshebben, negen maanden eerder dan gepland.

In zijn verklaring zei Netanyahu dat zijn rechts-religieuze regering er niet in slaagt overeenstemming te bereiken over de begroting van 2013. Zo eist de ultra-orthodoxe Shaspartij meer budget voor voorzieningen voor ouderen, ouders en armen.

Commentatoren menen dat Netanyahu vooral vervroegde verkiezingen wil om zijn populariteit te verzilveren – zijn Likud-partij is in de peilingen de grootste – en om te voorkomen dat zijn linksere opponenten sociaal-economische problemen tot campagnethema maken.

Netanyahu trapte zijn campagne af door te benadrukken dat zijn regering de veiligheid en de economie heeft versterkt. Als het gaat om veiligheidskwesties, met name het nucleaire programma van Iran, heeft Netanyahu geen serieuze uitdager.

Daarbij kan een eventuele Israëlische aanval op Irans nucleaire installaties, waar Netanyahu op zinspeelt, desastreus uitpakken. Bovendien zal de economie volgend jaar meer schade ondervinden van de crisis in Europa. Voor die tijd wil Netanyahu zijn herverkiezing zeker stellen.

Netanyahu kondigde in mei ook al vervroegde verkiezingen aan, toen zijn coalitie het niet eens kon worden over dienstplicht voor ultra-orthodoxe joden. Maar vervolgens voegde hij de partij Kadima aan zijn coalitie toe en annuleerde hij de verkiezingen. Al snel stapte Kadima weer op.

Vorig jaar gingen 400.000 Israëliërs de straat op om te protesteren tegen hoge huur- en voedselprijzen, de groeiende kloof tussen rijk en arm en vrijstellingen voor ultra-orthodoxen. Het lukte de oppositie niet met deze onderwerpen de regering aan het wankelen te brengen. Nagenoeg geen enkele partij probeert de bezetting van de Palestijnse gebieden op de politieke agenda te zetten.