Lid Pussy Riot vrijgesproken in hoger beroep - ‘geen overwinning’

Caption: RETRANSMISSION FOR ALTERNATIVE CROP - Feminist punk group Pussy Riot members, from left, Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich, center, and Nadezhda Tolokonnikova sit in a glass cage at a court room in Moscow, Wednesday. Oct. 10, 2012. Moscow appeals court freed Yekaterina Samutsevich of jailed band Pussy Riot but upheld a prison sentence for Nadezhda Tolokonnikova and Maria Alekhina. The judge ruled that Yekaterina Samutsevich's sentence should be suspended because she was thrown out of the cathedral by guards before she could take part in the performance.(AP Photo/Sergey Ponomarev)
Caption: RETRANSMISSION FOR ALTERNATIVE CROP - Feminist punk group Pussy Riot members, from left, Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich, center, and Nadezhda Tolokonnikova sit in a glass cage at a court room in Moscow, Wednesday. Oct. 10, 2012. Moscow appeals court freed Yekaterina Samutsevich of jailed band Pussy Riot but upheld a prison sentence for Nadezhda Tolokonnikova and Maria Alekhina. The judge ruled that Yekaterina Samutsevich's sentence should be suspended because she was thrown out of the cathedral by guards before she could take part in the performance.(AP Photo/Sergey Ponomarev) De vrouwen van Pussy Riot vandaag in de rechtszaal in Moskou. Vlnr. Maria Alyokhina, Yekaterina Samutsevich en Nadezhda Tolokonnikova. De tweede kwam in hoger beroep vrij. De anderen moeten hun straf uitzitten. Foto AP / Sergey Ponomarev

Een van de leden van de Russische punkband Pussy Riot, Jekaterina Samoetsevitsj (30), is in hoger beroep voorwaardelijk vrijgesproken.

Dat meldt persbureau Reuters. De straffen voor Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina blijven ongewijzigd. Zij moeten alsnog twee jaar uitzitten in een strafkolonie voor vandalisme.

De dames gaven op 21 februari een ‘spontaan’ concert in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou om te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch Orthodoxe kerk en het autoritaire regime in hun land. Ze riepen de maagd Maria op Poetin te verdrijven, scholden op de FSB en op seksistische mannen.

De rechter oordeelde vanmiddag dat Samoetsevitsj haar straf niet hoeft uit te zitten omdat zij uit de Verlosserskathedraal werd verwijderd door beveiligers voordat zij deel kon nemen aan de actie van Pussy Riot.

De vrijspraak voor Samoetsevitsj is geen overwinning voor Pussy Riot, vertelt onze correspondent in Rusland, Thalia Verkade, aan de telefoon. Want de andere twee zitten nog gewoon vast en Samoetsevitsj is voorwaardelijk vrij, dus het is niet duidelijk of zij nog de barricaden opgaat.

Wat vooral blijft opvallen in het proces is dat het niet eerlijk is. Verkade:

“Mensen die het proces van dichtbij volgen, vinden dat het oneerlijk verloopt. De straf van twee jaar vinden zij op zich niet eens zo hoog, voor het beledigen van de Thaise koning krijg je een hogere straf. Het is een van de heilige huisjes in Rusland. Maar waar de meeste Russen zich druk over maken is het feit dat dit geen eerlijk proces is. De verdediging werd de mond gesnoerd en kreeg veel minder ruimte dan de slachtoffers en hun leed als gevolg van het optreden van Pussy Riot.”

Samoetsevitsj, Tolokonnikova en Alyokhina werden in augustus voor de actie veroordeeld, maar gingen in hoger beroep. Dat zou vorige week dienen, maar werd uitgesteld. Samoetsevitsj lag overhoop met haar advocaten, waarna de rechter de zaak schorste omdat zij zonder verdediging zat.