Kinderboekdelen: Simon van der Geest over ‘IJsbarbaar’ en ‘De metro van Magnus’

Welk kinderboek vervoert jou naar een andere wereld? Om de beste boeken bij het thema van de Kinderboekenweek te zoeken laat het NRC-boekenblog deze Kinderboekenweek vijf kinderboekenmakers aan het woord. Vandaag een dubbele liefdesverklaring van Simon van der Geest

Simon van der Geest, winnaar Gouden Griffel 2011: ‘Mag ik twee boeken noemen? Vroeger opende het boek De metro van Magnus van Joke van Leeuwen echt een wereld voor me: het gaat over een jongen die een metrokaart tekent, die tot leven komt. Hij zit even later in die metro, maar zijn ouders geloven hem niet. Een geweldig magisch gegeven, gecombineerd met een echte Van Leeuwen-vertelling, een combinatie van woord én beeld. Het spoorde mij ook aan om grote zelfbedachte metrolijnen te gaan tekenen.

‘Een recent boek dat me echt naar een andere wereld vervoerde is IJsbarbaar van Rob Ruggenberg. Hij schrijft over de Inuït, over hoe zij op Groenland leefden. Dat doet hij op een rauwe manier, terwijl hij ook een mooi avontuur vertelt. Wat me heel sterk bijstaat van het verhaal is hoe Ruggenberg schrijft over poep, op zo’n manier dat je echt de nare smerigheid ervan meekrijgt.’

Rob Ruggenberg: IJsbarbaar
Joke van Leeuwen: De metro van Magnus

De Kinderboekenweek, die dit jaar het thema ‘Hallo wereld’ heeft, duurt nog tot aanstaande zondag. In deze blogrubriek, geïnspireerd op de rubriek Boekdelen uit de papieren Boekenbijlage, presenteren we deze week vijf themaboeken.

    • Thomas de Veen