De Vierdaagse wandelen zonder risico op regen

Morgen beginnen in Marbella voor de tweede maal 1.500 mensen aan een alternatieve Vierdaagse.

Vanavond speelt het Nijmeegse dweilorkest de Kwakbergband samen met de lokale Flamencogroep op het Plaza de la Victoria in Marbella. Na de officiële opening van het vierdaagse wandelevenement Marbella4dayswalking is het feest. De ‘alternatieve Vierdaagse’ vindt dit jaar voor de tweede keer plaats. Van de bijna 1.500 deelnemers is 85 procent Nederlands. Daarnaast lopen er Spanjaarden, Britten, Duitsers, Belgen en Scandinaviërs mee.„Bij de naam Marbella denken veel mensen aan blingbling, rijke Russen en snelle jongens in hun Ferrari”, vertelt de Nederlandse organisator Hans Wohl, „maar de stad en haar omgeving hebben nog zoveel meer te bieden.” Wohl wandelde drie jaar geleden, op zijn zeventigste, voor de eerste maal de Vierdaagse in Nijmegen en was erg enthousiast. Toen een wethouder in Marbella, waar hij woont, een jaar later op zoek was naar initiatieven om de badplaats in positief daglicht te stellen, opperde hij het idee van een vierdaagse. Wohl werd spontaan tot organisator gebombardeerd.

Op steenworp van het charmante, oude centrum starten de wandelaars de komende vier dagen hun tocht van 20 of 30 kilometer. Wohl heeft alle wandelingen zelf uitgezet: „Morgen lopen we over de boulevard naar het vissersdorp San Pedro. De volgende dagen trekken we het binnenland en de bergen in. Als het helder weer is, kun je Malaga aan de ene kant en Gibraltar aan de andere kant zien liggen.” Het weer is, anders dan bij de Vierdaagse van Nijmegen, geen factor van onzekerheid. Wohl: „In Spanje beginnen de regens pas in november. In oktober is het droog weer met een temperatuur van rond de 20 graden.” Water is belangrijk en een petje tegen de zon. Verder hoef je aan niet zoveel te denken, aldus Wohl.

Wohl roemt de sfeer tijdens langeafstandswandeltochten: „De gemoedelijkheid onderweg, dat is echt uniek.” Een medewandelaar vult aan: „Kinderen bieden je snoepjes aan. Er staan stoeltjes en je wordt overal aangemoedigd. Er is geen wedstrijdelement. Je helpt elkaar om de finish te halen.” Voor Julia Jörissen is de Vierdaagse in Nijmegen te massaal. Ze hoopt in Marbella op „minder hutjemutje”. Ze onderschat het lopen in de heuvels niet, maar verwacht conditioneel geen problemen: „Ik sport vier keer per week.”

Na vier dagen lopen zal Jörissen komende zondag onthaald worden op de Avenida del Mar. Alleen heet die dan voor één dag de Via Gladiola.