Van Es wil verkiezingsnederlaag GroenLinks niet meer evalueren

Foto ANP / Koen van Weel
Foto ANP / Koen van Weel Andrée van Es geeft haar opdracht terug. Foto ANP / Koen van Weel

Andrée van Es trekt zich terug als voorzitter van de evaluatiecommissie die onderzoek doet naar de verkiezingsnederlaag van GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. De Amsterdamse wethouder en GroenLinks-prominent heeft de Toezichtraad van de partij gevraagd om een andere voorzitter te benoemen.

Op de website van GroenLinks staat te lezen:

Na de lijsttrekker en de partijvoorzitter leek ook de commissievoorzitter onder vuur te komen liggen, onder meer door de suggestie dat zij als voorwaarde voor haar voorzitterschap gesteld zou hebben dat Jolande Sap zou moeten opstappen. Dat is niet juist.

Van Es vond dat Sap en Weening moesten opstappen

Van Es liet, na het aanvaarden van het voorzitterschap, in een persoonlijk gesprek aan Jolande Sap en aan Heleen Weening weten dat zij vond dat beiden hadden moeten opstappen, zo meldt GroenLinks. Omdat Van Es de commissie “op geen enkele manier in opspraak of diskrediet” wil brengen, heeft ze besloten zich terug te trekken.

Van Ojik betreurt vertrek Van Es

Bram van Ojik betreurt het dat Van Es is opgestapt als voorzitter van de commissie die de verkiezingsnederlaag van GroenLinks onderzoekt. Tegelijkertijd is de onafhankelijkheid van het onderzoek cruciaal om snel een nieuwe start te maken als partij, laat de nieuwe fractieleider in een reactie weten, zo meldt persdienst Novum.

“Andrée heeft vastgesteld dat haar onafhankelijkheid in het geding is en hier haar conclusies uit getrokken. Dit betreuren we, maar we respecteren haar keuze. We hopen dat snel een nieuwe voorzitter wordt aangewezen. Spoedige afronding van het onderzoek staat voor ons voorop.” - Van Ojik

Evaluatierapport verwacht in januari

De Toezichtraad maakt “zeer binnenkort” bekend wie Van Es zal opvolgen als commissievoorzitter. De commissie is al aan de slag en zal naar verwachting begin januari volgend jaar een rapport publiceren dat wordt aangeboden aan de leden.

GroenLinks verloor zes zetels bij de afgelopen verkiezingen en ging van 10 naar 4 zetels. Sinds de oprichting van de partij in 1989 was het zeteltal nog nooit zo laag.