Zes jaar voor benzinedief filefuik en tien jaar rijontzegging

De benzinedief die vorig jaar inreed op een filefuik en waarbij een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven kwam, is veroordeeld voor zes jaar en tien jaar rijontzegging. Er was tien jaar cel tegen hem geëist en een rijontzegging van tien jaar.

Verdachte Maikel R. en zijn advocaat Mr. Roethof tijdens de zitting in de rechtbank in Utrecht eerder dit jaar.
Verdachte Maikel R. en zijn advocaat Mr. Roethof tijdens de zitting in de rechtbank in Utrecht eerder dit jaar. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De benzinedief die vorig jaar inreed op een filefuik en waarbij een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven kwam, is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tien jaar rijontzegging. Er was tien jaar cel tegen hem geëist en een rijontzegging van tien jaar.

De 48-jarige R. sloeg in oktober met zijn zoon op de vlucht nadat hij bij een tankstation in het Gelderse Bruchem had getankt zonder te betalen. De eigenaar van het station zag dat de kentekenplaten vastzaten met elastiek, ging achter hem aan en belde de politie. Toen die R. achtervolgde, voerde hij de snelheid op.

Terwijl de politie hem probeerde in te sluiten, volgden er zeven aanrijdingen met politievoertuigen, waarop besloten werd de filefuik te organiseren. Hoewel R. ruimte kreeg om uit te wijken en de vluchtstrook vrij was, klapte hij met grote snelheid op de file.

De rechter achtte niet bewezen dat R. met opzet op de man inreed. Wel veroorzaakte hij door zijn roekeloze rijgedrag een dodelijk ongeval, zegt AD-verslaggever Ivar Penris op Twitter:

Twitter avatar ivarpenris ivar penris Benzinedief is vlgs. rechtbank dus alleen schuldig aan diefstal met geweld en roekeloos rijden. Ook geen bewijs voor rijden onder invloed.

De rechtbank vindt het inzetten van de fuik een zwaar middel, meldt Mark van der Wel, verslaggever van RTV Utrecht op Twitter:

Twitter avatar MarkvanderWel Mark van der Wel Rechtbank vindt inzet filefuik te gevaarlijk. Zeker afgezet tegen relatief licht vergrijp als benzinediefstal in dit geval #filefuik

R. stal regelmatig benzine

Tijdens de behandeling van zijn zaak eind september zei R. dat hij angstig werd van de agenten die hem met getrokken pistolen in burgerauto’s achtervolgden en de file te laat zag om nog genoeg te kunnen afremmen. Ook bleek tijdens die zitting dat R. al dertig jaar zonder rijbewijs reed en al eerder veroordeeld was wegens benzinediefstal. Op de dag van de filefuik was hij ook weer weggereden zonder te betalen omdat hij geen geld had vanwege zijn verblijf in de gevangenis. Hij had later willen betalen, zo beweerde hij.

OM vervolgde politie niet

Het OM besloot afgelopen zomer de politie niet strafrechtelijk te vervolgen. De opdrachtgever kon volgens het OM niet terugvallen op landelijke of regionale regelgeving, omdat die niet bestaat. De andere agenten voerden slechts een opdracht uit.

De rechtbank vindt het echter geen schending van het gelijkheidsbeginsel, meldt Pim Sedee van RTL:

Twitter avatar PimSedeeRTL Pim Sedee Geen schending gelijkheidsbeginsel dat #benzinedief wel is vervolgd en agenten niet #uitspraak #filefuik

R. zelf zou toen wel een procedure willen starten om af te dwingen dat de agenten die de fuik opzetten alsnog worden vervolgd. De raadsman van de benzinedief, Gerard Roethof vindt dat de overheid de grootste rol heeft gehad in het fatale incident. Eerder zei R. dat de politie haar boekje te buiten is gegaan:

“Ik ben geen moordenaar, en ik wens ook niet als moordenaar weggestopt te worden. Als de agenten dat nooit gedaan hadden, dan was er niemand overleden.”