Topambtenaar Justitie daagt AD

De secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Joris Demmink, daagt het Algemeen Dagblad voor de rechter wegens onjuiste berichtgeving. De krant schreef de afgelopen dagen dat de hoogste ambtenaar van het departement in de jaren tachtig contacten zou hebben onderhouden met een pooier van minderjarige jongens.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) schreef de Tweede Kamer gisteren dat de nieuwe beschuldigingen geen nieuw onderzoek rechtvaardigen. Volgens de advocaat van Demmink, Harro Knijff, wil zijn cliënt de aanhoudende beschuldigingen aan zijn adres over pedofiele contacten niet langer over zijn kant laten gaan. „Als je niets doet, wordt de berichtgeving voor waar gehouden en dat accepteert Demmink niet”, aldus Knijff.

Het AD schreef zaterdag dat de topambtenaar banden had met minderjarige jongens via een in 1991 vermoorde Haagse pooier, genaamd Dick Willard. Een 62-jarige Hagenaar die bij Willard in de straat woonde, Nico van Empel, zegt dat hij Demmink begin jaren 80 meermalen op bezoek heeft zien gaan bij Willard. De krant haalt ook een anonieme „leider van een Haagse hasjbende” aan die weet zou hebben van contacten tussen de pooier en Demmink. De man zou volgens de krant bereid zijn beschuldigingen onder ede af te leggen.

Demmink weet volgens Knijff „absoluut niet” wie Willard is. „Demmink wil dat de onderste steen in deze zaak boven komt. Laat de getuigen dan maar eens met naam en toenaam voor de rechter hun beschuldigingen uiten.”

Demmink begint een bodemprocedure en geen kort geding. „Dan moet het AD zijn bronnen bekendmaken”. Koen Voskuil, redacteur van de artikelen over Demmink, laat weten de aangekondigde procedure „met vertrouwen tegemoet te zien”.

De secretaris-generaal wordt al jarenlang beschuldigd van pedofilie. Opstelten schrijft dat eerder onderzoek is verricht door de AIVD, de rijksrecherche en het Openbaar Ministerie. „De uitkomst van al deze onderzoeken is steeds geweest dat er geen begin van juistheid is gebleken ten aanzien van de geruchten en aantijgingen.”

De minister schrijft dat de AIVD en het OM in de artikelen van het AD geen reden zien om nieuw onderzoek in te stellen. „Het is ook om die reden dat ik de secretaris-generaal van mijn ministerie volledig steun bij het treffen van rechtsmaatregelen tegen de publicaties.”

Demmink is ruim tien jaar secretaris-generaal geweest van het ministerie van Justitie. Hij gaat deze maand met pensioen.