Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

PvdA en VVD vervangen basisbeurs studenten door sociaal leenstelsel

VVD-leider Mark Rutte staat de pers te woord op het Binnenhof na onderhandelingen met de PvdA over de vorming van een nieuw kabinet. Foto ANP/Robin Utrecht

VVD en PvdA zijn het eens over de komst van een sociaal leenstelsel die de huidige basisbeurs voor studenten moet vervangen, zo melden bronnen rond de formatie vanmiddag tegenover de NOS.

Het nieuwe systeem van studiefinanciering gaat in 2014 van start en geldt alleen voor nieuwe studenten. De rente op de lening is gunstig, en er hoeft pas met afbetaling worden begonnen wanneer afgestudeerden een baan gevonden hebben, aldus de bron.

Bij het maken van de plannen is gekeken naar de obstakels en discussiepunten bij de invoering van de langstudeerboete. Toen was lang onduidelijk of de maatregel juridisch wel door de beugel kon. Er was destijds ook veel kritiek over het feit dat de boete met terugwerkende kracht werd ingevoerd.

LSVB ‘woedend’

Vorige week werd al gevreesd voor de invoering van een leenstelsel nu de langstudeermaatregel is afgeschaft. Studentenvakbond LSVb liet toen weten er ‘pertinent’ tegen te zijn. Vanavond meldt de vakbond “woedend” te zijn, omdat dit nieuwe plan slecht is “voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en een dolk in de rug van Nederland kennisland.”

Universiteiten hebben over het algemeen positief gereageerd. Volgens de VSNU wordt er blijvend geïnvesteerd in het hoger onderwijs. De universiteiten vinden het ook belangrijk dat er een prikkel blijft voor studenten om niet te lang over hun studie te doen.

De HBO-raad vindt dat er wel een alternatief wordt gevonden voor studenten met ouders met een laag inkomen, die ernstig lijden onder de nieuwe maatregel. VVD en PvdA besloten vorige week dat de langstudeerboete per direct en definitief van de baan is.