Onduidelijkheid aanscherping gezinsmigratie blijft

Minister Gerd Leers tijdens een demonstratie voor een kinderpardon. Foto ANP / Lex van Lieshout

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het aangescherpte beleid voor gezinsmigratie wordt teruggedraaid, maar of en hoe dat gaat gebeuren blijft onduidelijk. De formatie speelt de voorstanders parten, bleek vanmiddag tijdens een debat met minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA).

De Kamer debatteerde met Leers over een aangenomen motie die de bewindsman oproept om de nieuwe regelgeving op te schorten zolang er geen nieuw kabinet is. Volgens de minister is deze motie echter onuitvoerbaar, omdat het nieuwe beleid op 1 oktober onherroepelijk van kracht is geworden, en onmogelijk valt op te schorten.

Tijdens het debat bleef de bewindsman weigeren het beleid terug te draaien zolang niet duidelijk is hoe het nieuwe beleid eruit komt te zien, schrijft persbureau Novum:

“Ik kan toch niet gaan suggereren naar aanvragers dat zij op basis van het huidige beleid niet in aanmerking komen maar er komt eventueel heel misschien wel mogelijk nieuw beleid. Dat is toch geen manier van communiceren? Dat kan toch niet?”

Een demissionair kabinet kan daarnaast niet op eigen houtje nieuw beleid gaan invoeren, hield hij de Kamer voor. Bovendien staat Leers achter het aangescherpte beleid.

onduidelijk wat nieuw kabinet wil

Complicerende factor is dat VVD en PvdA momenteel onderhandelen over een nieuw kabinet en onduidelijk is welke afspraken worden gemaakt aan de formatietafel. Martijn van Dam (PvdA) was daarom ook niet bereid mee te werken aan inhoudelijke voorstellen vanuit de oppositie waarmee de aangescherpte richtlijnen worden ingetrokken.

De PvdA’er wil alleen dat het nieuwe beleid gedurende de formatie niet wordt uitgevoerd. Volgens Van Dam kan de minister daarvoor zijn discretionaire bevoegdheid inzetten. Leers weersprak dit. Daarop vroeg Van Dam of de immigratiedienst IND tot 1 december geen besluiten neemt over aanvragen.

Daarop antwoordde de minister weer dat de Kamer eerst met een motie moet komen waarmee hij hiertoe wordt opgeroepen. Die motie wordt later deze week nog ingediend. Dan wordt ook duidelijk of de Kamer een uitweg uit dit dossier weet te vinden.

Leers probeerde de Kamer ‘te hulp te schieten’, zoals hij het zelf verwoordde. Hij zei dat driekwart van de te verwachten aanvragen die onder het nieuwe beleid vallen adviesaanvragen betreft. Hij is bereid om tegen de aanvragers te zeggen dat in de Tweede Kamer momenteel een politieke discussie plaatsvindt die gunstig voor hen zou kunnen uitvallen. Beloftes worden echter niet gedaan, verzekerde hij.

Daarom had ook VVD’er Cora van Nieuwenhuizen gevraagd. De VVD is voorstander van het aangescherpte beleid, maar erkent ook de gewijzigde verhoudingen in de Kamer. “Die politieke realiteit zien wij ook wel onder ogen.” Het is volgens haar dan niet meer dan ‘een kwestie van fatsoen’ om de aanvragers te laten weten dat het beleid waarschijnlijk opnieuw op de schop gaat.

Dit kwam haar op zware kritiek te staan van de voormalige gedoogpartner PVV. “Ik geloof werkelijk mijn oren niet”, brieste Sietse Fritsma (PVV). De opstelling van de VVD betekent volgens hem dat Mark Rutte tijdens de formatie al akkoord is gegaan met een afgezwakt beleid. “De VVD heeft zich laten piepelen door links.”

“De PvdA en de VVD dreigen hier een rommeltje van te maken”, concludeerde Eddy van Hijum (CDA). Beide partijen wekken verwachtingen bij mensen die nu een aanvraag gaan indienen, maar onduidelijk is of die kunnen worden waargemaakt. De minister komt hierdoor in een spagaat terecht, aldus de CDA’er.