Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

NRC-redacteur Jannetje Koelewijn neemt ontslag

Redacteur Jannetje Koelewijn heeft ontslag genomen bij NRC Handelsblad. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch lichtte de redactie vanochtend in over haar beslissing.

Koelewijn bood zondagavond haar ontslag aan, waarop Vandermeersch nog heeft gevraagd die beslissing te heroverwegen. Gisteravond heeft ze de krant echter laten weten dat ze bij haar besluit blijft. Dat vloeit voort uit de berichtgeving in februari over het ski-ongeval van prins Friso en de naweeën daarvan.

Vandermeersch zegt haar beslissing en de manier waarop het gelopen is, te betreuren:

“Wij vinden het heel jammer om op deze wijze afscheid te moeten nemen van een uitstekende journaliste en een prettige collega. [...] De hoofdredactie wil haar grote waardering uitdrukken voor Jannetje en voor de belangrijke rol die ze de voorbije jaren heeft gespeeld op onze kranten.”

NRC liet oud-ombudsman van de Volkskrant Thom Meens de gang van zaken in april onderzoeken. Hij concludeerde dat NRC de omstreden artikelen nooit had mogen plaatsen. Vandermeersch nam de conclusies van het rapport over en bood verontschuldigingen aan tegenover de lezer en de Koninklijke familie.

De hoofdredacteur bleef de conclusies van Meens uitdragen, daarbij wel altijd de verantwoordelijkheid op zich nemend. Toen hij dit zaterdag op de Nacht van NRC in Amsterdam weer deed, was voor Koelewijn de maat vol. Zij zegt vandaag:

“Ik begrijp dat Vandermeersch het rapport steunt, maar ik kan er niet mee leven. Ik heb mijn werk netjes gedaan en ik heb niet gelogen. Een rapport dat iets anders beweert, verdraag ik niet.”

Koelewijn (1959) werkte twaalf jaar bij Vrij Nederland en was sinds 1997 redacteur van NRC Handelsblad. Ze schreef boeken over Fokker, over topondernemers, over het Concertgebouworkest en over de dood. In haar laatste boek De hemel bestaat niet (2011) schreef ze over het huwelijk van haar gereformeerde ouders.