Netanyahu kondigt vervroegde verkiezingen Israël aan

Netanyahu vandaag tijdens een persconferentie in Jeruzalem. Foto Reuters/Ronen Zvulun

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vanavond aangekondigd dat er in Israël vervroegd verkiezingen gaan komen, waarschijnlijk in januari of februari, melden lokale media.

Netanyahu heeft in een televisieverklaring gemeld dat zijn coalitie er niet in slaagt een overeenstemming te bereiken over de begroting van het land. De premier:

“Om die reden heb ik besloten, met het oog op wat het beste is voor Israël, om zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen te houden.”

Binnen de huidige regering van Netanyahu kan men het niet eens worden over bezuinigingen op voorzieningen voor ouderen en armen. De verkiezingen zouden eigenlijk pas gehouden worden in oktober 2013. In mei kondigde de minister-president al vervroegde verkiezingen aan.

Zijn kabinet werd het toen niet eens over de ontmanteling van joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de vrijstelling van ultra-orthodoxe joden van de dienstplicht. Uiteindelijk werd er toen een kabinet van nationale eenheid gevormd door de regeringscoalitie met oppositiepartij Kadima uit te breiden.

Netanyahu staat er goed voor in peilingen

Recente peilingen laten volgens persbureau AP zien dat Netanyahu geen serieuze concurrent heeft die zijn herverkiezing zou kunnen belemmeren. Als hij een nieuwe termijn als premier tegemoet gaat, staat hij voor de uitdaging om de begroting rond te krijgen met een nieuwe regering, met het vooruitzicht dat Israël flinke economische achteruitgang te wachten staat.