Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Morsi verleent gratie aan alle politieke gevangenen van de revolutie

Mohamed Morsi heeft een generaal pardon verleend aan alle demonstranten die voor het steunen van “de revolutie” zijn vastgezet. Het gaat om Egyptenaren die op het Tahrirplein stonden om Hosni Mubarak te verdrijven en de periode daarna tot Morsi’s aantreden in juni dit jaar.

Egyptische meisjes lopen langs een muurschildering van een inmiddels bekende foto waarop een vrouw door de oproerpolitie wordt aangevallen en ontkleed tijdens de opstand. Foto AP / Nasser Nasser

Mohammed Morsi heeft een generaal pardon verleend aan alle demonstranten die voor het steunen van “de revolutie” zijn vastgezet. Het gaat om Egyptenaren die op het Tahrirplein stonden om Hosni Mubarak te verdrijven en de periode daarna tot Morsi’s aantreden in juni dit jaar.

De Egyptische president schrijft volgens AFP dat hij gratie verleent voor daden “die zijn begaan met het oog op de revolutie steunen en diens doelen te bereiken in de periode van 25 januari 2011 tot 30 juni 2012, met uitzondering van moord”.

De ’25 Januari Revolutie’ trok honderden betogers naar het centrum van Kairo om op het Tahrirplein een einde te eisen aan het dictatoriale regime van Mubarak die sinds 1981 aan de macht was. Het amnestie geldt ook voor demonstranten die al veroordeeld zijn door de rechtbank, of naar wie nog een onderzoek loopt.