Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Jonge vrouw opgepakt als tweede verdachte branden Winschoten

Een van de uitgebrande panden sinds de pyromaan in april begon in Winschoten. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De politie heeft gisteravond een 25-jarige vrouw uit Winschoten aangehouden voor de branden die de Groningse plaats al enige tijd teisteren. Ze is een bekende van de reeds gearresteerde 26-jarige Danny F. Die werd zaterdagnacht op heterdaad betrapt toen hij in Blijham een clubgebouw in brand probeerde te steken.

Volgens Novum meldt de politie vanochtend dat het de relatie tussen de verdachten onderzoekt en welke rol zij hebben gespeeld bij de brandstichtingen. De aanhouding van de vrouw volgt niet uit de verhoren van F., zei een politiewoordvoerder op Radio 1. Ze zei dat de aanhouding het resultaat is van rechercheonderzoek.

Huisgenoten?

De verdachten zouden huisgenoten zijn geweest in een pand aan de Blijhamsterstraat in Winschoten, meldt RTV Noord. Een woordvoerder van de politie kan dit niet bevestigen. “Momenteel zijn de twee verdachten op verschillende adressen geregistreerd”. Ook het feit dat de vrouw Danny F. twee keer tijdens brandstichting zou hebben betrapt, maar het ‘te veel moeite vond daar melding van te maken’, zoals RTV Noord bericht, kan de woordvoerder niet bevestigen.

Volgens Peter Steinford van RTV Noord:

Twitter avatar petersteinfort Peter Steinfort 2de verdachte branden #winschoten betrapte Danny F tot 2 keer toe op heterdaad. Ze deed geen aangifte want dat vond ze teveel gedoe.

Vanwege de branden patrouilleert de politie meer in Winschoten. Na de eerste aanhouding liet de politie weten dat de extra aanwezigheid niet wordt teruggeschroefd. Ook nu blijft de politie extra patrouilleren. Een extra politiepost blijft aanwezig en een noodverordening blijft van kracht.

Vanmiddag besluit over hechtenis

Vanmiddag wordt besloten of Danny F. langer in voorlopige hechtenis moet blijven. De politie sluit niet uit dat er nog meer brandstichters zijn en vraagt inwoners alert te blijven. F. werd zaterdagnacht betrapt bij een poging tot brandstichting aan de Verschedijk. Het bleek dat hij meerdere keren de melder van een brand in zijn woonplaats is geweest.

Zijn twitteraccount bleek veel retweets te bevatten over de branden in Winschoten. Zo retweette hij bijvoorbeeld het bericht van @112groningennl dat er mogelijk een pyromaan actief is in Winschoten. Verder werd hij ruim een week geleden geïnterviewd door RTV Noord, nadat hij 112 had gebeld om een brand te melden.