'Je moet je dromen delen'

Deze week is het Kinderboekenweek. Wie inspireert Alexandra Penrhyn Lowe (38)? Ze schrijft jeugdboeken en -scripts, onder meer ‘Sevenster’ en ‘Het Huis Anubis’.

Ik ken niemand zo creatief, zo alom inspirerend als Wende Snijders. Zoals zij zich openstelt, zichzelf als zangeres telkens opnieuw probeert uit te vinden, haar professionaliteit en authenticiteit... Dat dwingt respect af.

Creatief zijn is heel eng. Er is moed voor nodig om naar buiten te treden, uit je comfort zone te komen. Het is verleidelijk om te blijven doen wat je kent. Maar het kan knagen.

Ik was journalist en wilde schrijver worden, fictie maken. Die stap heb ik genomen. Nu schrijf ik al zeven jaar non-stop.

Dit is een wat contemplatief jaar geweest. Ik kan meer dan alleen voor kinderen en tieners schrijven. Mijn creativiteit hoeft niet per se in tekst. Daar denk ik vaak over na.

Met Wende Snijders kan ik daarover praten. We zijn sinds een jaar of twee goed bevriend. Zij daagt me uit. Door wat ze vraagt, wat ze doet. Als zij een dvd-presentatie in Carré wil, dan regelt ze dat. Ze heeft een idee, luistert naar haar gevoel, ook als iets niet voor de hand ligt. Wat wil ik, wat wil ik delen, vertellen? Daar is ze heel erg mee bezig.

Iedereen kent haar van de Franse chansons, maar ze doet inmiddels heel andere dingen. Ze schuwt het experiment niet. Heel doordacht, dat wel. Ze geeft alles, is kwetsbaar én professioneel. Op het podium is er geen toeval, maar zeker ook geen routine. Die combinatie, van vakmanschap en jezelf blootgeven – dat is zó inspirerend.

Als ik met Wende praat, merk ik dat het heel veel nut heeft om je dromen met andere mensen te delen. Ik wil niet op de automatische piloot schrijven, ik wil me blijven ontwikkelen. Dat proces loopt nog steeds. Ik doe telkens een stapje.

Ik heb nu een monoloog geschreven. Daar moet je iets mee doen, zei ze. Ga de boer op, zoek een regisseur. Maar ik twijfel, ik heb nog nooit wat voor toneel gedaan. Ik ben een perfectionist. Het is nog niet af, ik durf het nog niet aan anderen te laten lezen. Maakt niet uit, zegt ze, gewoon proberen. Dat ga ik maar eens doen.

Hans Wammes