‘Gerrit Schotte heeft banden met Italiaanse maffia’

Demissionair premier Gerrit Schotte (M) staat de pers te woord voor de deur van Fort Amsterdam. Foto ANP / Prince Victor

Oud-premier van Curaçao Gerrit Schotte heeft nauwe banden met een vooraanstaand lid van de Italiaanse maffia, zo stelt SP-Kamerlid Ronald van Raak vandaag. De SP-er zegt in het bezit te zijn van vertrouwelijke stukken die dat aantonen.

Volgens Van Raak is het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties al sinds vorig jaar op de hoogte van Schottes connectie met de maffia. De SP-er wil voor donderdag 12.00 uur weten waarom minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies (CDA) niets met deze informatie heeft gedaan. Hij wil dat voorkomen wordt dat Schotte ooit nog minister wordt.

Op 19 oktober vinden op Curaçao verkiezingen plaats, waar Schotte zich momenteel op voorbereidt als lijsttrekker voor zijn partij MFK.

Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag over de banden die Schotte zou hebben met Francesco Corallo. Schotte zou deze ‘belangrijke persoon in de Siciliaanse maffia’, die gezocht wordt door Interpol, een belangrijke baan op het eiland hebben aangeboden. Onduidelijk is om welke functie het gaat, schrijft persbureau Novum.

politieke crisis sinds begin augustus

In augustus ontstond de politieke crisis in Curaçao. Twee parlementariërs stapten toen uit de coalitie waardoor deze geen meerderheid meer had. Niet lang daarna stuurde het parlement Schotte – de eerste premier van Curaçao – en zijn regering naar huis.

Hierop werd een nieuwe interim-regering aangesteld onder leiding van Stanley Betrian. Schotte weigerde verzette zich echter hevig tegen de plaatsvervangende regering en weigerde zijn macht over te dragen. Hij sprak van een staatsgreep.

Schotte en zijn ministers hebben zich hierop met een deel van hun aanhang opgesloten in het regeringsgebouw Fort Amsterdam in Willemstad met de boodschap dat ze daar blijven tot de verkiezingen van 19 oktober. Hij sloot zich uiteindelijk ruim een dag in waarna hij zei dat Betrian het regeringsgebouw Fort Amsterdam in Willemstad “mag hebben”.