Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Doe Maar krijgt Edison Oeuvreprijs

Verraste bandleden na de bekendmaking in Paradiso. Foto ANP/Paul Bergen

Doe Maar is vanmiddag verrast door de organisatie van de Edison Awards. De groep krijgt in februari de Edison Oeuvreprijs, kregen de mannen op het podium van Paradiso te horen van Frits Spits.

Doe Maar, dat vanavond optreedt in de Amsterdamse poptempel, was bezig met een soundcheck. Spits:

“Doe Maar schreef geen brave, fletse liefdesteksten, maar ze kozen voor woorden en zinnen die uit het vaste stramien braken en de taal en de toon zochten van jonge mensen.”

Juryvoorzitter Leo Blokhuis over de winnaar:

“Als je het hebt over de golf Nederlandstalige popmuziek van rond 1980, dan noem je als eerste Doe Maar. Deze groep maakte als geen ander een einde aan het misverstand dat Nederlandstalige muziek was voorbehouden aan cabaret, kleinkunst en volkse liedjes.”

Een van de vele grote hits van de band, De Bom:

Doe Maar kreeg de prijs in 2000 ook al, maar weigerde deze toen omdat de groep niet live wilde optreden bij de uitreiking. De mannen spelen later deze maand vier keer in het Gelredome in het kader van Symphonica in Rosso. De band gaat dan “alle nummers doen die we hebben en het orkest noten laten spelen die ze nooit eerder gespeeld hebben”, aldus Vrienten.