Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Berlusconi wil toch geen comeback - deur naar centrumrechts open

Silvio Berlusconi liet direct bij zijn aftreden al doorschemeren mogelijk terug te willen keren. Foto AFP / Filippo Monteforte

“Silvio Berlusconi heeft altijd gezegd dat hij een stap terug zal doen”, sprak de Italiaanse oud-premier in de derde persoon over zichzelf. Hij verklaarde vandaag toch geen zin te hebben in een politieke comeback bij de verkiezingen volgend jaar.

De beslissing neemt een groot obstakel uit de weg richting een centrumrechts machtsblok aan de hand van Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid (PDL). Andere kleinere centrumpartijen weigerden met de PDL samen te werken als de door schandalen geplaagde Il Cavaliere weer aan het roer zou gaan staan.

‘Nooit ambitie gehad’

Reuters meldt dat Berlusconi plaats wil maken voor “alle gematigden” om zich te verenigen tot een groot blok tegen de linkse politiek. Hij sprak op zijn eigen tv-zender Canale 5. De markante Italiaan, reeds 76 jaar oud, trad in november terug als premier.

“Ik heb altijd het beste gewild voor het land waar ik van houd en nooit de persoonlijke ambitie gehad [om terug te keren, red.].”

Berlusconi wilde niet ingaan op wie Volk van de Vrijheid dan moet gaan leiden. Hij laat weten niet afwijzend te staan tegenover een centrumrechtse regering met zijn opvolger Mario Monti aan het hoofd.

Sinds zijn terugtrekking uit de politiek is de PDL flink gezakt in de peilingen, meldt Reuters. De partij wordt in tweeën gedeeld door een harde kern van Berlusconi-aanhangers en meer centrumgerichte leden die de Monti-regering willen steunen.