Zuid-Korea mag raketten bezitten met groter bereik

Verwacht wordt dat Noord-Korea woedend zal reageren.

seoul. Zuid-Korea heeft een overeenkomst gesloten met de VS waardoor het Seoul is toegestaan om raketten te bezitten die een groter bereik hebben. Dat maakte de Zuid-Koreaanse regering gisteren bekend.

Verwacht wordt dat het Noord-Koreaanse regime woedend zal reageren nu de raketten in staat zijn overal in Noord-Korea doelwitten te raken.

In 2001 sloot Seoul een akkoord met de VS waarin was vastgelegd dat Zuid-Korea geen ballistische raketten in bezit mocht hebben die een bereik van meer dan driehonderd kilometer hebben. Bovendien mochten de raketten geen lading van meer dan vijfhonderd kilo hebben uit vrees dat een wapenwedloop in de regio zou ontstaan.

Noord-Korea heeft dergelijke raketten wel en bovendien waren enkele belangrijke militaire installaties in het noorden buiten bereik van de Zuid-Koreaanse raketten. Door de nieuwe overeenkomst met de VS mag Zuid-Korea nu raketten bezitten die een bereik van achthonderd kilometer hebben. Daarmee moeten militaire provocaties van Pyongyang worden tegengegaan.

Zuid-Korea is nu in staat om „overal in Noord-Korea een aanval uit te voeren, zelfs vanuit de zuidelijke gebieden”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoul.

Noord-Koreaanse staatsmedia hebben vooralsnog niet bericht over het nieuwe akkoord, maar analisten verwachten een stevig antwoord van Pyongyang. AP