Twee rode kaarten binnen minuut voor AZ tegen Twente: duel beslist

FC Twente stond gistermiddag vlak na rust ineens tegen negen in plaats van elf AZ’ers. Adam Maher en Jozy Altidore kregen binnen één minuut beiden de rode kaart. De thuisploeg had daarna een eenvoudige middag: 3-0.

De laatste keer dat twee spelers van dezelfde club in één minuut de rode kaart kregen in de eredivisie was op 14 oktober 1997. MVV’ers Yvo Joordens en Jerry de Jong, vader van de huidige Oranje-international Nigel de Jong, werden uit het veld gestuurd in de wedstrijd tegen Feyenoord. MVV verloor het duel met 2-1.

Gisteren werd middenvelder Maher van het veld gestuurd nadat hij zittend op het veld de provocerende Roberto Rosales liet struikelen. Dat werd door scheidsrechter Danny Makkelie geïnterpreteerd als natrappen. Spits Altidore uitte zijn onvrede over de beslissing zo uitgebreid, dat hij ook kon vertrekken na twee gele kaarten.

„Sommigen zullen zeggen dat het niet ernstig was wat Maher deed”, zei Makkelie tegen de NOS. „Maar een beetje natrappen is ook natrappen. Altidore kwam heel dreigend recht tegenover me staan en gaf me na de gele kaart een cynisch applausje. Dat is regeltechnisch gewoon geel.”

AZ-trainer Gertjan Verbeek legde de schuld bij zijn spelers. „We hebben deze wedstrijd niet verloren door de scheidsrechter”, zei hij tegen de NOS. „Je moet geen aanleiding geven tot rode kaarten. Maher en Altidore zijn nog jong, maar dit zijn domme dingen.”

FC Twente stond bij de rode kaarten al voor dankzij een doelpunt van Nacer Chadli. Met twee spelers meer besliste de ploeg de wedstrijd via Dusan Tadic (strafschop) en Luc Castaignos.